Merwekade 76, Dordrecht

Inleiding

In 1872 gebouwd WOONHUIS in een sobere neoclassicistische stijl. De voorgevel maakt deel uit van de gesloten gevelwand langs de Merwekade. De Merwekade werd aangelegd tussen 1862 en 1865 en deed dienst als aanlegplaats voor sleepboten, kolen-, vracht- en passagiersschepen. De voorgevels van de panden aan de Merwekade zijn op het noorden gericht en kijken uit op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. De Merwekade ligt binnen het beschermd stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. De bakstenen voorgevel op gepleisterde plint wordt afgesloten door een geprofileerde, gestucte kroonlijst. Op de overgang van de begane grond en de verdieping een gestucte cordonlijst. De vensters worden aan de bovenzijde door bakstenen strekken afgesloten, aan de onderzijde hebben ze een waterdorpel. In het midden op de verdieping een balkon met ijzeren balustrade.

De voorgevel telt drie assen. Links op de begane grond de entree, bestaande uit een oorspronkelijke voordeur met siersmeedijzeren deurrooster en een enkelruits bovenlicht. Onderin de benedenpui een stichtingssteen met het bouwjaar 1872. Rechts twee grote T-vensters met schuiframen.

Het balkon op de verdieping heeft een geprofileerde witgeschilderde lijst. In het midden een balkondeur met bovenlicht, aan weerszijden een raam met bovenlicht. Op de tweede verdieping drie lagere, thans enkelruits, vensters.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: de gevels van de panden aan de Merwekade zijn een uitdrukking van een economische ontwikkeling binnen de aan de scheepvaart verwante bedrijfstakken.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een woonhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw, in een sobere neoclassicistische stijl.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de stedebouwkundige waarde als beeldbepalend onderdeel van de gesloten gevelwand langs de Merwekade en vanwege de beeldbepalende ligging aan de kade op de splitsing van waterwegen.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de hoge mate van gaafheid van het vooraanzicht in hoofdvorm en detaillering.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522382
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Merwekade 76 3311 TH Dordrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 2212 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1872 1872 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Onbekend ; Zuid-Holland overig ambachtsoort
Naar boven