Amstelwijckweg 12, Dordrecht

Inleiding

TUINMANSWONING gebouwd in 1916 in opdracht van Hugo van Gijn, onderdeel van het complex bestaande uit de villa, tuinmanswoning en het toegangshek van de voormalige buitenplaats Gravesteijn.

NB De woning is recentelijk uitgebreid en wat betreft interieur gemoderniseerd.

Omschrijving

Tuinmanswoning vanuit vierkante plattegrond over een bouwlaag opgetrokken in baksteen in kruisverband. Het pand heeft een tentdak, gedekt met Hollandse pannen en aan alle zijden een dakkapel. De gevels zijn verlevendigd met een gestucte plint en gestucte banden ter hoogte van de bovendorpels van de vensters en onder de overstekende dakgoot.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde,

-als onderdeel van het landgoed

-vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de andere complexonderdelen

-als voorbeeld van een tuinmanswoning uit het begin van de twintigste eeuw.

522263
Gravesteyn

Inleiding

Voormalige buitenplaats "Gravesteijn", COMPLEX van VILLA, TOEGANGSHEK en TUINMANSWONING. De villa is gebouwd in opdracht van de Dordtenaar mr. Simon M.H. van Gijn in de stijl van het Eclecticisme. De villa en het hekwerk dateren uit circa 1875. De tuinmanswoning werd in 1916 gebouwd eveneens in opdracht van Van Gijn. De villa is omgeven door een bosachtig park in Engelse landschapsstijl met oude (beuken)bomen en met het beekje de Westkil, met voor het huis een eendenvijver. Het complex ligt ten westen van de historische binnenstad van Dordrecht.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een villa, een tuinmanswoning en een toegangshek op een brug. Een oprijlaan voert in een rechte lijn in noord-zuidrichting vanaf de Amstelwijckweg door het park naar de villa. Aan de weg staat het monumentale toegangshek. Ten westen hiervan bevindt zich de tuinmanswoning. De voormalige buitenplaats wordt aan de westzijde begrenst door Rijksstraatweg en aan de oostzijde door het water van de Westkil.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van een landgoed uit het eind van de vorige eeuw.

Het complex is van cultuurhistorisch belang vanwege de rol die het speelt in de bewoningsgeschiedenis van Dordrecht en aangezien het gebouwd is in opdracht van de bekende Dordtenaar Simon van Gijn.

Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering.

Het complex is van stedenbouwkundig belang als bijzonder onderdeel van het buitengebied van Dordrecht en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tussen het pand en het park.

Tuinmanswoning(K) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Amstelwijckweg 12 3316 BB Dordrecht Ja