Amstelwijckweg 14, Dordrecht

Inleiding

VILLA uit circa 1875 naar ontwerp van H.W. Veth in de stijl van het Eclecticisme. Het pand werd in 1901 verbouwd naar ontwerp van de Dordtse architect H.A. Reus. De hoofdentree bevond zich oorspronkelijk in de hoektoren en werd door Reus naar de huidige voorgevel verplaatst. Aan de linker zijgevel werd een erker toegevoegd.

Omschrijving

De villa is opgetrokken vanuit een vierkante plattegrond in bruine baksteen die is verlevendigd met siermetselwerk en speklagen van gele en zwarte verblendsteen. Het pand heeft verschillende erkers en aanbouwen met platte daken. Het hoofdvolume is geplaatst onder drie zadeldaken, met de noklijnen parallel aan de voorgevel. Zowel in de voor- en linkerzijgevel is een toren opgenomen, beiden met een spitsdak bedekt met leien. Het pand heeft een gestucte plint en gestucte sluit- en aanzetstenen. In de gevels verschillende hardstenen sierelementen en een cordonlijst. Rechtgesloten vensters met okergeel gekleurde kozijnen. In de voor- en rechter zijgevel bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Midden in de voorgevel (west) bevindt zich de hoofdentree in een licht risalerend geveldeel. Ervoor een hardstenen trap met aan weerszijden gemetselde, opengewerkte balustrades met een hardstenen bovenrand. De deur is geplaatst in een rondboogkozijn met in de zij- en bovenlichten glas-in-lood. Boven dit kozijn twee hardstenen knoppen waartussen een rand van siermetselwerk die de aanzet van de zeshoekige, deels inpandige toren markeert. De toren heeft daarboven een hoge zone met drie kleine trapraampjes, afgesloten met een geprofileerd rondboogfries in gele verblendsteen, daarboven een zone met siermetselwerk en kleine rechthoekige raampjes.

Links van de entree een meerruitsvenster en op de verdieping twee schuiframen.

In de kap een dakhuisje.

Op de rechter hoek is een ruime veranda gerealiseerd met een gepleisterde opengewerkte balustrade. Langs beide open zijden arcades met rondbogen op smalle gietijzeren zuiltjes met in de kapitelen uitgehakte bladmotieven. In de veranda liggen de originele terazzo vloertegels. In de voorgevel een samengesteld kozijn met een deur en aan de rechter zijgevel (zuid) twee dubbele deuren. Naast de veranda een risalerend bouwdeel met een puntgevel en zadeldak. Op de begane grond een gemetselde erker met afgeschuinde zijden. Op de veranda en de erker bevindt zich een dakterras. Op de verdieping links twee schuifvensters en in het rechter risalerende bouwdeel een samengesteld venster met erboven drie kleine raampjes.

De linker zijgevel een erker met afgeschuinde zijden en op de hoeken gemetselde steunpilaren. In de zijgevels rondboogramen en in de voorzijde van de erker een samengesteld rondboogkozijn. Links van de erker een uitgemetselde, ronde traptoren met diverse rondgebogen ramen. Boven in een geprofileerd rondboogfries. In het bovenste deel diagonale banden van zwart verblendsteen met kleine ronde raampjes in verblendstenen omlijsting.

De achtergevel heeft twee samengestelde vensters en een achterdeur. Op de verdieping drie gelijke zesdelige vensters.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde.

- De villa heeft cultuurhistorische waarde vanwege de rol die het speelt in de bewoningsgeschiedenis van Dordrecht en aangezien het gebouwd is in opdracht van de bekende Dordtenaar Simon van Gijn.

- De villa heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering en als representatief voorbeeld van een grote villa met kasteelachtige elementen uit de laatste kwart van de negentiende eeuw.

- De villa heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met het park en de oprijlaan en als bijzonder onderdeel van het buitengebied van Dordrecht.

522262
Gravesteyn

Inleiding

Voormalige buitenplaats "Gravesteijn", COMPLEX van VILLA, TOEGANGSHEK en TUINMANSWONING. De villa is gebouwd in opdracht van de Dordtenaar mr. Simon M.H. van Gijn in de stijl van het Eclecticisme. De villa en het hekwerk dateren uit circa 1875. De tuinmanswoning werd in 1916 gebouwd eveneens in opdracht van Van Gijn. De villa is omgeven door een bosachtig park in Engelse landschapsstijl met oude (beuken)bomen en met het beekje de Westkil, met voor het huis een eendenvijver. Het complex ligt ten westen van de historische binnenstad van Dordrecht.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een villa, een tuinmanswoning en een toegangshek op een brug. Een oprijlaan voert in een rechte lijn in noord-zuidrichting vanaf de Amstelwijckweg door het park naar de villa. Aan de weg staat het monumentale toegangshek. Ten westen hiervan bevindt zich de tuinmanswoning. De voormalige buitenplaats wordt aan de westzijde begrenst door Rijksstraatweg en aan de oostzijde door het water van de Westkil.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van een landgoed uit het eind van de vorige eeuw.

Het complex is van cultuurhistorisch belang vanwege de rol die het speelt in de bewoningsgeschiedenis van Dordrecht en aangezien het gebouwd is in opdracht van de bekende Dordtenaar Simon van Gijn.

Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering.

Het complex is van stedenbouwkundig belang als bijzonder onderdeel van het buitengebied van Dordrecht en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tussen het pand en het park.

Kasteel Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Amstelwijckweg 14 3316 BB Dordrecht Ja