Elijzen, Rozendaal

Inleiding

BOERDERIJ Elijzen, met SCHUUR. De boerderij is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd op de plaats van een oudere, de schuur volgde kort nadien. De panden liggen in het fraai glooiende landschap enigszins terzijde, bovenin het dal.

De naam 'Elijzen' is die van de laatste bewoners. Vanwege de ligging in een waterwingebied, is bewoning tegenwoordig ongewenst. Het pand is in 1992 en 1995 verbouwd ten dienste van een museumfunctie voor het waterleidingbedrijf.

De boerderij ligt, evenals boerderij Wijlhuizen, zeer fraai in het glooiende dal. Rond 1817 lag op beide plaatsen al een boerderij. De huidige boerderij is in het begin van de eeuw opnieuw opgetrokken.

Omschrijving

Het pand is gepleisterd en wit geschilderd, met uitzondering van de voorgevel in schoon metselwerk. Het zadeldak, met gesmoorde kruispannen, staat tussen topgevels. De dakschilden zijn voorzien van goten. Op het rechter schild staat vooraan een schoorsteen, die op zolder vrijstaand is uitgevoerd. De VOORGEVEL heeft links de ingang met bovenlicht, rechts ervan twee vensters met luiken. Het zoldervenster is licht getoogd. Het dak heeft een licht overstek met windveren. De lage, wit gepleisterde LINKER GEVEL, met zwarte plint, is blind op één venster met luik na.

De gepleisterde en wit geschilderde ACHTERGEVEL, met een zwarte plint, is een topgevel, het zolderluik en kleine venstertje erboven zijn gedicht. De deeldeuren zijn vermoedelijk vervangen door de huidige gewone deur met klein drieruits bovenlicht. Van de getoogde mestdeurtjes heeft de rechter een ongepleisterde segmentboog. De gevel heeft enige muurankers.

De RECHTER ZIJGEVEL is nu wat hoger opgetrokken dan bij oudere boerderijen gebruikelijk. Daardoor past hierin een zij-ingang, zonder dat het dakschild opgetild hoeft te worden. Het muurwerk is gepleisterd en witgeschilderd, met zwarte plint, en heeft bovenaan enkele ankers van oudere oorsprong. In het midden bevindt zich een klein vierruits venster onder een ongepleisterde strek, rechts ervan, geheel bovenaan, een zeer klein venstertje met een diefijzer. Van het INTERIEUR rest in de woonkamer, midden in het voorhuis, de stookplaats met een fraaie schoorsteenmantel. Rechts en links hiervan bevindt zich een klein vertrek. Achter het linker ligt een kamertje, waaronder met een keldertje onder houten vloer met een luik. De deel bevat het enige gebint: een grenen ankerbalkgebint. Het is niet uitgesloten dat het ouder is dan het pand en uit de voorganger stamt. Dat geldt zeker voor de deur in de rechter gevel. Op de deel bevindt zich in de hoek tussen de zijgevel en de achterwand van het laatst genoemde kamertje een hardstenen smalle, uitbollende bak. De zolder is via een luik vanaf de deel bereikbaar en onbeschoten.

De in relatie tot de boerderij forse SCHUUR, rechts erachter gelegen, stamt uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Dit gebouw heeft eveneens een zadeldak tussen twee topgevels, voorzien van windveren. Het rechter dakschild draagt rode opnieuw verbeterde holle pannen, het linker gesmoorde kruispannen. De gevels uitgevoerd in schoon metselwerk in kruisverband. De hier als voorgevel beschouwde zijde, gericht naar dezelfde kant als die van de boerderij, heeft in 1995 vernieuwde naar buiten draaiende schuurdeuren en links en rechts ervan een dicht gezet klein venster. Een laaddeur geeft toegang tot de zolder. Twee ankers geven de plaats aan van de balklaag: de blinde zijgevels zijn tot die hoogte opgetrokken. De achtergevel had drie - nu gedichte - deuren, waartussen twee hoger geplaatste eveneens gedichte vensters. Het laadluik voor de zolder bleef wel bewaard. Twee ankers markeren de zoldervloer. De linker gevel heeft rechts een deur, links ervan drie gedichte vensters. De rechter gevel heeft twee deurtjes gehad alternerend met drie wat hoger geplaatste vensters, eveneens onder segmentbogen: dit alles is dichtgemetseld.

BOERDERIJ Elijzen, met SCHUUR, met een vroeg 20ste-eeuws karakter.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van agrarische bebouwing.

- Samen van stedenbouwkundige waarde als landschappelijk belangrijke elementen in het beeld van het glooiende dal. Beide hebben als zodanig ensemblewaarde.

522245
Waterpompstations-complex

Inleiding

Het terrein in de Pinkenberg werd in mei 1897 aangekocht voor de waterwinning, de ingebruikname van het hoofdgebouw vond plaats op 14 februari 1899, zoals blijkt uit een verplaatste zwart marmeren gedenkplaat die zich nu binnen tegen de rechter wand bevindt. Dit gebouw vormt de kern van het complex. Aangezien in die tijd water opgepompt moest worden, en nog niet door diep geplaatste pompen omhoog gestuwd werd, was een grondwaterdiepte van 10 meter maximaal. Derhalve werd in het dal een gedeelte verder uitgegraven en op de bodem van die kuil werd het pompstation, dat nu als zuiveringsgebouw gebruikt wordt, opgetrokken, evenals de latere uitbreiding. Om een zelfde reden is aan de noordzijde van het dal langs de heuvelrand een diepe geul gegraven: de 'prise d'eau' verzamelde het water dat uit de heuvel sijpelde. In 1926 werd een pompstation met bergingen bijgebouwd, in 1932 gevolgd door de bouw, op enige afstand, van een klein hulpstation. De twee oudere boerderijen mogen vanwege het gevaar van bodemverontreiniging niet bewoond worden. Ze zijn functioneel bij het complex getrokken.

Onderdelen:

- Hoofdgebouw 1898

- Waterpompstation met berging, 1926

- Klein waterpompstation, 1932

- Boerderij Wijlhuizen

- Boerderij Elijzen met schuur

Niet in het beschermde complex opgenomen bijbehorende onderdelen:

- in Rheden: waterpompgebouw in Delftse School-stijl, bewust in het landschap ingepast door de keuze voor een woonhuis-uiterlijk.

- Bedrijfswoning Pinkenberg 2

- Prise-d'eau

- waterreservoir met gesloopte belvedere.

Het WATERPOMPSTATIONS-COMPLEX gebouwd van 1898 tot 1932, met hergebuik van oudere elementen.

- Van architectuurhistorisch belang als bedrijfsbebouwing voor de waterwinning, met traditionele elementen, invloeden van Jugendstil, Haagse- en Amsterdamse school, dat de bouwkundige ontwikkeling van de bedrijfsbebouwing illustreert aan het eind van de 19de en in de eerste helft van de 20ste eeuw.

- Het waterpomp-complex is een monument van bedrijf en techniek uit 1898-1932 en bevat nog interieuronderdelen die de ontwikkeling van deze bedrijfstak illustreren.

- Het complex speelt bovendien een beeldbepalende rol in het beeld van het dal. Het heeft als zodanig landschappelijke waarde.

- De boerderijen hebben bovendien een cultuurhistorische waarde voor de geschiedenis van de agrarische bebouwing.

Kluizenaarsweg 5 6891 DN Rozendaal Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij