Plezenburg, Leuth

SCHUUR (B) van het type hallehuis. Het bijna vrijstaande bijgebouw is opgetrokken in baksteen en gedekt door een met riet belegd wolfsdak met gesmoorde nokvorsten. De VOORGEVEL is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. De RECHTER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De LINKER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een korfboogvormige dubbele deeldeur geflankeerd door kleine halfrond afgesloten vensters met vermoedelijk gietijzeren vorktracering. Aan weerszijden bevinden zich rechtafgesloten staldeuren. Hoog in de gevel onder het wolfsdak bevindt zich een ronde gevelopening. De gevel is voorts voorzien van gevelankers en onder het dak afgewerkt met gemetselde vlechtingen.

SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw op boerenerf, in casu een schuur van het type hallehuis waarin de oorspronkelijke functie nog goed afleesbaar is. In samenhang met de boerderij is er sprake van een grote ensemblewaarde.

-Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex, dat in het buitengebied bij Leuth vanwege de markante hoofdvorm en de ligging op een hoge pol een grote beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex, dat een uiting is van een agrarische en landschappelijke ontwikkeling en een deel representeert van het boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw.

522005
Plezenburg

Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX `Plezenburg' ligt buiten de dorpskom van Leuth op een hoge pol in een gebied dat deel uitmaakt van de grensoverscheidende streek De Duffelt. Het complex bestaat uit een T-BOERDERIJ met naastgelegen SCHUUR die met elkaar zijn verbonden door middel van een tussenlid met VARKENSSTAL. De boerderij is volgens de muurankers gebouwd in 1810, maar kreeg in 1910 haar huidige verschijningsvorm toen het woonhuis met een verdieping werd verhoogd. De toenmalige eigenaar was Th. van Boldrik. De oorsprong van de boerderij gaat echter verder terug; al in de 18e eeuw moet de boerenhoeve gesticht zijn.

De boerderij is wat type betreft (T-boerderij met middenlangsdeel en vrijstaande halleschuur) typerend voor dit gebied, evenals de plaatsing op een pol, vanwege het voortdurende overstromingsgevaar in het gebied. De boerderij staat op een van de hoogste pollen in de omgeving en het gebouw valt op vanwege de grootte en de detaillering van het voorhuis, die aansluit bij begin twintigste-eeuwse architectuur.

De boerderij bevindt zich nog grotendeels in oorspronkelijke staat maar is op enkele onderdelen gewijzigd, bijvoorbeeld wat betreft de erfaanleg en enkele vensters.

Complexomschrijving

Het BOERDERIJCOMPLEX bestaat uit een T-BOERDERIJ (complexonderdeel A) met een bedrijfsgedeelte van het type middenlangsdeel en - volgens oudere foto's- een aangebouwde VARKENSSTAL, en een bijna vrijstaande SCHUUR (complexonderdeel B), zodat een U-vormige plattegrond ontstaat.

De boerderij ligt in het buitengebied ten oosten van het dorp Leuth op een pol die grenst aan de noordzijde van de smalle Plezenburgsestraat. De gebouwen liggen parallel aan elkaar en aan de weg, de schuur direct ten noorden van het hoofdgebouw. De schuur heeft een lagere nokhoogte dan de boerderij. De pol wordt omgeven door landerijen. De erfaanleg bestaat uit een verwaarloosde voor- en zijtuin op de pol, en omvat onder meer drie oude leilinden voor de voorgevel. Op het achtererf bevindt zich een KEERMUUR, typisch voor dit gebied ter bescherming van de pol. Door de eigenaars is aan de zuidzijde recentelijk een nieuwe keermuur gemetseld en zijn voorts nieuwe hekwerken en erfafscheiding aangebracht.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX `Plezenburg' met T-boerderij uit 1810, uitgebreid in 1910, een varkenschuur en een vrijstaande schuur

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een boerderijcomplex dat bestaat uit een T-boerderij en een oudere schuur, in een voor de streek kenmerkende hoofdvorm en type. Het voorhuis is omstreeks 1910 vergroot en draagt de kenmerken van vroeg twintigste-eeuwse architectuur, die zich in het bijzonder uit in de dakvorm en belegging, de toepassing van pironnen en de gevelbehandeling.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het buitengebied van Leuth, waar het vanwege de opvallende ligging op een hoge pol in het landschap in samenhang met de markante verschijningsvorm van de gebouwen een grote beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als uiting van een agrarische en landschappelijke ontwikkeling, als voorbeeld van een boerderijcomplex in voor de streek kenmerkende hoofdvormen, die vanwege de landschappelijke gesteldheid van het gebied op een kunstmatige verhoging is gelegen. De boerderij representeert een deel van het boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw.

Plezenburgsestraat 17 6578 JD Leuth Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur