Botsestraat 9, Leuth

De vrijstaande SCHUUR (B) is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping. De schuur wordt afgedekt door een zadeldak dat belegd is met gesmoorde Muldenpannen. De gevelindeling is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Het INTERIEUR van de schuur is onbekend. Volgens gegevens uit het bouwarchief van de gemeente Ubbergen is de schuur opgebouwd uit een ijzeren constructie.

SCHUUR (complexonderdeel B) uit 1935

- Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een agrarisch bijgebouw op een boerenerf uit het midden van de jaren dertig. De schuur valt op door de doelmatige hoofdvorm die aansluit bij de stijl en hoofdvorm van het hoofdgebouw waardoor er sprake is van een belangrijke ensemblewerking.

-Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex aan de Botsestraat, dat in het historisch gegroeide buitengebied bij Leuth een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex dat een uiting is van een agrarische en sociaal-economische ontwikkeling; het complex representeert een onderdeel van het agrarisch leven in de jaren dertig.

522002

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect H.A. SCHOLTZ uit Lent voor de wed. P.J. Terhorst-de Bruijn. De boerderij is van het type Kop-Hals-Romp en draagt de kenmerken van de Interbellumstijl, zoals de ten opzichte van elkaar kubisch verspringende bouwvolumes, het gebruik van donkerrode baksteen, de hoog opgaande steile zadeldaken, en het forse dakoverstek. Volgens overlevering werd de bouw van de boerderij bekostigd van verzekeringsgeld van de afgebrande boerderij van de familie. Dit verklaart wellicht de bijzondere uitvoering van het pand, en de keuze voor het in dit gebied uitzonderlijke type.

He complex bestaat uit een BOERDERIJ (complexonderdeel A) met een dwarsgeplaatste stal en een op het achtererf gelegen schuur. De boerderij van het type kop-hals-romp bestaat uit een voorhuis (woongedeelte) dat door een smal tussenlid is verbonden met een achterhuis (bedrijfsgedeelte) van dezelfde afmetingen en hoofdvorm als het voorhuis. Haaks op de rechter zijgevel van het achterhuis sluit de lange stal aan. Achter deze stal bevindt zich een grote mestvaalt.

Op het achtererf staat de langwerpige, vrijstaande SCHUUR (complexonderdeel B) met de nokas parallel aan de dwarsstal. De boerderij ligt met nokrichting van voorhuis en achterhuis haaks op de Botsestraat. Langs de linker zijgevel loopt een toegangspad vanaf de weg, dat wordt geflankeerd aan de zuidwestzijde door een rij populieren. De boerderij heeft een voortuin bestaande uit een gazon, heggen, struiken en bomen. De tuin loopt door tot de noordoostzijde van het voorhuis.

De tuin is aan de straatzijde begrensd door een eenvoudig HEKWERK bestaande uit gemetselde kolommen onderling verbonden door een metalen buis en voorts door een groene heg.

BOERDERIJCOMPLEX uit 1935 van architect Scholtz.

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een boerderijcomplex uit het midden van de jaren dertig, gebouwd in Interbellum-architectuur. De boerderij is een bijzonder typologisch voorbeeld van een agrarisch bedrijf uit de jaren dertig vanwege het toegepaste type kop-hals-romp. Alle erfonderdelen zijn goed bewaard gebleven en vormen samen een compleet erf.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van de bebouwing aan de Botsestraat, de verbindingsweg tussen Leuth en Millingen. Het pand speelt door de opvallende hoofdvorm en de situering ten opzichte van de weg in het historisch gegroeide buitengebied een beeldbepalende rol.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het pand die een uiting is van een agrarische en sociaal-economische ontwikkeling; het complex representeert een onderdeel van het agrarisch leven in de jaren dertig.

Botsestraat 9 6578 JA Leuth BY Ja
E 387 Leuth