Kerkhofweg 18, Steenderen

Omschrijving

ERFAANLEG rond een kleine keuterboerderij aan de westkant van het dorp Steenderen. Het erf bevindt zich tussen de J.F. Oltmansstraat en de Kerkhofweg en wordt van het weiland gescheiden door een haag met daarachter lindebomen, een kleine boomgaard en grindpaden. Om de boerderij bevindt zich een smal pad van klinkers met daaromheen een breder grindpad.

ERFAANLEG bij een keuterboerderij van het hallehuistype, gebouwd rond 1897.

- van architectuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van dit bijzondere complex. De oorspronkelijke erfaanleg vormt een versterking van het monumentale karakter.

- van stedebouwkundige waarde door de karakteristieke situering aan de rand van het dorp tussen de J.F. Oltmansstraat en de Kerkhofweg.

- van cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een complex, bestaande uit een keuterboerderij binnen de oorspronkelijke erfaanleg.

521990

Inleiding

Aan de westkant van het dorp Steenderen bevindt zich tussen de J.F. Oltmansstraat en de Kerkhofweg een kleine KEUTERBOERDERIJ (1) van het hallehuistype met een ERFAANLEG (2). Deze boerderij is in 1897 gebouwd en valt op door de gave toestand van in- en exterieur en de zorgvuldige geveldetaillering. De boerderij wordt omgeven door de oorspronkelijke erfstructuur.

KEUTERBOERDERIJ van het hallehuistype met ERFAANLEG, gebouwd rond 1897.

- van architectuurhistorische waarde als uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudige keuterboerderij. Het pand valt op door de gaaf bewaard gebleven geveldetaillering. de interne structuur en enkele interieuronderdelen. Het geheel is gelegen binnen de grotendeels oorspronkelijke erfstructuur, waardoor het karakter van de boerderij wordt versterkt.

- van cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een keuterboerderij binnen de oorspronkelijke erfaanleg.

Erfbeplanting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Boomgaard Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie