Kerkhofweg 18, Steenderen

Omschrijving

De deels onderkelderde KEUTERBOERDERIJ (1) telt één bouwlaag onder een afgewolfd zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Aan voor- en achterzijde van de boerderij is het dak voorzien van eenvoudige houten windveren. De gevels zijn gemetseld in kruisverband en allen voorzien van de oorspronkelijke vensters en kozijnen. De vensters zijn voorzien van gecementeerde lekdorpels.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft aan de linkerzijde een kozijn voorzien van een 4-ruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht. Het bovenlicht is uitgevoerd met een aan de binnenzijde aangebrachte beschilderde indeling zodat de schijn gewekt wordt dat het hier gaat om glas-in-lood. Het kozijn wordt geflankeerd door groen geverfde opgeklampte luiken en afgesloten door een anderhalfsteens strek. Rechts van het kozijn bevindt zich een deurkozijn op gecementeerde dorpel en neuten, voorzien van een enkel opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht. Het deurkozijn wordt voorafgegaan door een stoepje met geel/zwart geblokte tegels en afgesloten door een anderhalfsteens strek. Rechts van het deurkozijn bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "J.A.M. 1887". De rechterzijde van de gevel is voorzien van een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het kozijn heeft één enkel opgeklampt zonneluik aan de rechterzijde en wordt afgesloten door een steense strek. Ter hoogte van de afsluitende strekken heeft de gevel drie muurankers. Boven de muurankers is de gevel voorzien van een dwarsgeplaatst tweedelig kozijn met enkelruits ramen. Het kozijn wordt afgesloten door een halfsteens rollaag.

De LINKER ZIJGEVEL is aan de voorzijde voorzien van een tweedelig kozijn, voorzien van twee enkele draairamen. Het kozijn wordt afgesloten door een halfsteens rollaag. Meer naar de linkerzijde heeft de gevel een kozijn voorzien van een enkelruits schuifraam met enkelruits bovenlicht. Het kozijn is aan de linkerzijde voorzien van een opgeklampt zonneluik. Links van dit kozijn heeft de gevel een klein 2-ruits ijzeren klapraam. Het achterste deel van de gevel is voorzien van een halfrond afgesloten ijzeren stalraam met V-tracering. Het raam wordt afgesloten door een halfsteens rondboog. Onder de dakrand is de gevel voorzien van vier regelmatig aangebrachte muurankers. Boven het enkelruits schuifraam is het dakschild voorzien van een gemetselde schoorsteen, voorzien van een uitgekraagd gecementeerd uiteinde.

De RECHTER ZIJGEVEL is aan de onderzijde voorzien van twee naast elkaar aangebrachte 2-ruits ijzeren stalramen voor de kelder. Deze worden afgesloten door een halfsteens segmentboog. In het midden boven deze ramen heeft de gevel tot aan de dakrand een kozijn met 2-ruits draairaam en één enkel opgeklampt zonneluik. Het rechtse deel van de gevel bestaat uit twee 2-delig opgeklampte staldeuren, welke worden afgesloten door een halfsteens segmentboog. Tussen de deuren bevindt zich een 3-ruits ijzeren stalraam met V-tracering. Het raam wordt afgesloten door een halfsteens rondboog. Onder de dakrand is de gevel voorzien van vijf muurankers.

De ACHTERGEVEL heeft in het midden een dubbele opgeklampte deeldeur, waarvan de linkerdeur tweedelig is. De deeldeuren worden afgesloten door een anderhalfsteens segmentboog, welke in het midden is voorzien van een gepleisterde sluitsteen. De deeldeuren worden geflankeerd door 4-ruits ijzeren stalramen, waarvan het bovenste deel is voorzien van een V-tracering. De ramen worden afgesloten door een halfsteens rondboog. De linkerzijde van de gevel heeft een ijzeren stalraam met spinnekopmotief, afgesloten door een halfsteens segmentboog. De rechterzijde van de gevel heeft een opgeklampte enkele deur, afgesloten door een steense segmentboog. Het INTERIEUR van de boerderij is nog geheel intact. De hal wordt aan de rechterzijde geflankeerd door de keuken met daarachter een opkamer en aan de linkerzijde door een woonkamer met daarnaast een slaapvertrek. Achter het woongedeelte bevindt zich het achterhuis, dat is voorzien van drie ankerbalkgebinten met slieten. De centrale deel van met teer ingesmeerde leem wordt geflankeerd door varkens- en koeiestallen met daarboven betimmerde hilden. Naast de intacte indeling bevat het pand een aantal waardevolle interieurelementen zoals de oorspronkelijke schouwen, gehoute paneeldeuren, tegelvloeren, waterpomp, aanrecht en vloer (klinkers) in de keuken en de oorspronkelijke toilet in het achterhuis.

KEUTERBOERDERIJ van het hallehuistype, gebouwd rond 1897.

- van architectuurhistorische waarde als uitzonderlijk gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudige keuterboerderij. Het pand valt op door de gaaf bewaard gebleven geveldetaillering. de interne structuur en enkele interieuronderdelen. Het geheel is gelegen binnen de grotendeels oorspronkelijke erfstructuur, waardoor het karakter van de boerderij wordt versterkt.

- van stedebouwkundige waarde door de karakteristieke situering aan de rand van het dorp tussen de J.F. Oltmansstraat en de Kerkhofweg.

- van cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een keuterboerderij binnen de oorspronkelijke erfaanleg.

521989

Inleiding

Aan de westkant van het dorp Steenderen bevindt zich tussen de J.F. Oltmansstraat en de Kerkhofweg een kleine KEUTERBOERDERIJ (1) van het hallehuistype met een ERFAANLEG (2). Deze boerderij is in 1897 gebouwd en valt op door de gave toestand van in- en exterieur en de zorgvuldige geveldetaillering. De boerderij wordt omgeven door de oorspronkelijke erfstructuur.

KEUTERBOERDERIJ van het hallehuistype met ERFAANLEG, gebouwd rond 1897.

Kerkhofweg 18 7221 AE Steenderen Ja