Rijsdijk 109, Rhoon

Inleiding

De houten SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex aan de westzijde van de Rijsdijk te Rhoon, is een voorbeeld van een boerenschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur is circa 1900 gebouwd. De schuur is gesitueerd in de noordwestelijke hoek van het erf, op circa 7 meter afstand van de Vlaamse schuur. Aan de achterzijde is onder een geknikt lessenaarsdak een aanbouw gerealiseerd. In de jaren 1990 is de schuur middels een houten schutting verbonden met de Vlaamse schuur.

Omschrijving

De schuur heeft een L-vormige plattegrond met één bouwlaag onder een aan de dijk evenwijdig zadeldak, gedekt met gesmoorde tuile du Nord. Aan de achterzijde is een aanbouw gerealiseerd onder een lessenaarsdak. In het oostelijke dakschild is een dakluik opgenomen met een lessenaarsdak. De wanden van de schuur zijn gepotdekseld. In de gevels zijn segmentboogvormige gietijzeren vensters aangebracht. In de vensters is een ingeschreven rechthoek geplaatst.

In de symmetrische voorgevel (oostzijde) staat onder de dakkapel een houten deur. In de asymmetrische achtergevel is in het teruggelegen deel een venster geplaatst. In de bouwvallige aanbouw zijn enkele openingen met gaas toegedekt. De linker zijgevel heeft in het midden een venster en in de top van de gevel een houten luik met bovenlicht. In de rechter zijgevel staan twee vensters en in de top van de gevel bevindt zich een houten luik met bovenlicht.

Waardering

De houten schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

- De schuur is van cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het boerenerf, dat goed herkenbaar en gaaf bewaard is gebleven.

- De schuur is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwde boerenschuur op een boerenerf.

- De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

521931

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een direct aan de Rijsdijk te Rhoon gelegen boerderij van het type Vlaamse schuur, een wagenschuur, een houten schuur en een hekwerk met toegangshek. De boerderij is in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd, heeft een dwarsdeel en een in het verlengde van de schuur gebouwd woonhuis.

De vestigingsgeschiedenis gaat terug tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Tussen 1892 en 1894 is de boerderij afgebrand, waarna de toenmalige eigenaar begon met de herbouw. In half afgebouwde toestand werd de boerderij gekocht door L. Groeneveld, die de boerderij afbouwde. In 1894 werd het bezit omschreven als "Een bouwmanswoning met wagenschuur, erf en tuin, boomgaard en weiland aan de Rijsdijk in de polder het Binnenland." De boerderij is gesitueerd naast de wateruitlaat van de polder. Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich een kleine boomgaard.

Omschrijving

Het boerderijcomplex bestaat uit een evenwijdig aan de dijk gebouwde boerderij van het type Vlaamse schuur met dwarsdeel, een links van de boerderij gesitueerde wagenschuur en een op het achtererf gelegen houten schuur. Het erf is deels met grintkiezels bedekt. Voor het woongedeelte van de boerderij is tegen het westelijke dijktaluut een kleine boomgaard met linden en perenbomen gelegen. Het erf is omheind door een ijzeren herkwerk.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde.

- De boerderij is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een boerenerf uit de tweede helft van de negentiende-eeuw, met voor de streek kenmerkende onderdelen.

- Het complex is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een voor de regio karakteristiek boerderijtype in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, met bijbehorende opstallen.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de verschillende onderdelen van het complex.

- Het complex is van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijk mate van gaafheid van erf en onderdelen.

Rijsdijk 109 3161 EV Rhoon BY Ja