Rijsdijk 104, Rhoon

Inleiding

TOEGANGSHEK, behorende bij het agrarisch complex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon, geplaatst kort na de bouw van de boerderij in 1868. Het toegangshek is rijk gedecoreerd en ongewijzigd op de oorspronkelijke plaats bewaard gebleven.

Omschrijving

Het toegangshek staat op hardstenen dekplaten, die de bovenzijde vormen van een gemetselde brug. De brug overspant een brede, evenwijdig aan de Rijsdijk lopende sloot. Het symmetrische, gietijzeren hekwerk bestaat uit twee gecanneleerde, gietijzeren kolommen, bekroond door witgeschilderde bolvormige ornamenten waartussen twee draaiende hekdelen. De draaihekken zijn elk versierd met spijlen met pijlpunten die samen in het midden een cirkel met spaken vormen. Aan weerszijden van de kolommen zijn voluutvormige wangen geplaatst ter afscherming van de aflopende oevers. Op de brug zijn ter afscherming van het water twee hekken bestaande uit balusterpijlers en liggers aangebracht.

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het hek is van cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van een type hek uit het einde van de 19e eeuw, en als onderdeel van een agrarisch bedrijf.

- Het hek heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen.

- Het hek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid.

521927

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX voor gemengd bedrijf gelegen aan de oostzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in 1868 in opdracht van Otto Klein Jan. Het hoofdonderdeel betreft een Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur. Deze boerderij is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Op het erf bevindt zich tevens een WAGENSCHUUR uit de periode rond 1900, gebouwd in sobere Chaletstijl. Op het erf is in de eerste helft van de twintigste eeuw een KAS geplaatst. Tussen de dijk en de boerderij is een kort na de bouwdatum van de boerderij aangelegde SIERTUIN gelegen, die onder meer twee kleine bruggen bevat. Het terrein is omgeven door sloten. Aan de dijkzijde is het terrein toegankelijk middels een TOEGANGSHEK dat bovenop een gemetselde brug is geplaatst.

Aan de wagenschuur zijn na 1950 twee volumes gebouwd die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is op circa 100 meter aan de oostzijde van de Rijsdijk gelegen, in een omgeving bestaande uit akkers, boomgaarden en weilanden. Het erf is van de weg afgescheiden door een brede sloot. Een gemetselde brug met gietijzeren toegangshek leidt naar een onverharde, oost-west georiënteerde toegangsweg met bomen. Ten noorden van de weg is een siertuin met twee kleine bruggen gelegen, ten zuiden van de weg een weiland. Het woonhuis in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met de Vlaamse schuur in het verlengde is in de noordoostelijke hoek van het erf geplaatst. De wagenschuur is aan de rechter zijde van de toegangsweg gebouwd. De kas staat aan de rand van het achtererf, in de uiterste noordoosthoek.

Waardering

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische, ensemble- en zeldzaamheidswaarde.

- Het complex is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een boerderij van het Vlaamse schuurtype met zijlangsdeel en voor de streek karakteristieke erfbebouwing binnen een herkenbaar bewaard erf.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een boerderij in een voor de regio karakteristiek bouwtype, uitegvoerd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de onderdelen van het complex.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

- De boerderij heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de de compleetheid van erf en opstallen.