Rijsdijk 104, Rhoon

Inleiding

WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1910 in een sobere, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl en behorende bij het boerderijcomplex ten oosten van de Rijsdijk te Rhoon. De wagenschuur bevindt zich ten zuiden van de toegangsweg, die het erf in tweeën deelt.

De wagenschuur heeft aan de oostzijde twee uitbreidingen ondergaan in de periode na 1950. Deze uitbreidingen zijn van ondergeschikt belang voor de bescherming. Het gaat om twee achter elkaar geplaatste rechthoekige volumes, waarvan één volume met zadeldak en één volume, grenzend aan de wagenschuur, met een plat dak.

Omschrijving

De wagenschuur heeft een rechthoekige plattegrond, met één bouwlaag onder een overstekend zadeldak, gedekt met gesmoorde pannen. De nok is haaks op de Rijsdijk gericht. De windveren zijn omvangrijk, met een spitsboogvormige onderrand en een makelaar in de top. De goten langs de zijgevels zijn vernieuwd en uitgevoerd in kunststof. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich door rollagen overspannen uitsparingen, waarin dubbele openslaande wagendeuren, deuren met drielichts bovenlicht en vensters, segmentboogvormige vensters met gietijzeren ramen en ronde vensters zijn geplaatst. De houten dakconstructie is middels gietijzeren muurankers in de bakstenen gevels verankerd.

De symmetrische voorgevel (noordzijde) heeft een drieledige opbouw. Naast elkaar zijn drie rechtgesloten, openslaande dubbele inrijdeuren geplaatst. In de twee linker wagendeuren zijn rechtgesloten vensters aangebracht.

De asymmetrische achtergevel heeft geheel links een segmentboogvormig venster. Twee vergelijkbare vensters bevinden zich in het rechterdeel van de gevel.

De symmetrische linker zijgevel grenst gedeeltelijk aan de uitbreiding van na 1950, maar is nauwelijks aangetast. De linker zijgevel heeft in het midden een deur met drielichts bovenlicht, geflankeerd door segmentboogvormige vensters. In de top van de gevel zijn naast elkaar twee ronde vensters met radiale roedenverdeling geplaatst.

De symmetrische rechter zijgevel is identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- De wagenschuur is van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een boerenschuur op een negentiende-eeuws boerenerf, en als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

- De schuur heeft architectuurhistorische waarde als een typerend voorbeeld van een schuur in sobere Chaletstijl.

- De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de andere onderdelen van het complex.

- De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

521924

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX voor gemengd bedrijf gelegen aan de oostzijde van de Rijsdijk te Rhoon, gebouwd in 1868 in opdracht van Otto Klein Jan. Het hoofdonderdeel betreft een Vlaamse schuur met zijlangsdeel en woonhuis in het verlengde van de schuur. Deze boerderij is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Op het erf bevindt zich tevens een WAGENSCHUUR uit de periode rond 1900, gebouwd in sobere Chaletstijl. Op het erf is in de eerste helft van de twintigste eeuw een KAS geplaatst. Tussen de dijk en de boerderij is een kort na de bouwdatum van de boerderij aangelegde SIERTUIN gelegen, die onder meer twee kleine bruggen bevat. Het terrein is omgeven door sloten. Aan de dijkzijde is het terrein toegankelijk middels een TOEGANGSHEK dat bovenop een gemetselde brug is geplaatst.

Aan de wagenschuur zijn na 1950 twee volumes gebouwd die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Het boerderijcomplex is op circa 100 meter aan de oostzijde van de Rijsdijk gelegen, in een omgeving bestaande uit akkers, boomgaarden en weilanden. Het erf is van de weg afgescheiden door een brede sloot. Een gemetselde brug met gietijzeren toegangshek leidt naar een onverharde, oost-west georiënteerde toegangsweg met bomen. Ten noorden van de weg is een siertuin met twee kleine bruggen gelegen, ten zuiden van de weg een weiland. Het woonhuis in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met de Vlaamse schuur in het verlengde is in de noordoostelijke hoek van het erf geplaatst. De wagenschuur is aan de rechter zijde van de toegangsweg gebouwd. De kas staat aan de rand van het achtererf, in de uiterste noordoosthoek.

Waardering

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische, ensemble- en zeldzaamheidswaarde.

- Het complex is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een boerderij van het Vlaamse schuurtype met zijlangsdeel en voor de streek karakteristieke erfbebouwing binnen een herkenbaar bewaard erf.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een boerderij in een voor de regio karakteristiek bouwtype, uitegvoerd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de onderdelen van het complex.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

- De boerderij heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de de compleetheid van erf en opstallen.