Brummerhof, Brummen

Inleiding

VILLA Brummerhof', voorheen Helvetie', gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect H. SCHOONMAN in opdracht van de fabrieksdirecteur F. Del Monte. De villa is in 1937 uitgebreid aan de zuidzijde en in 1939 aan de noordwestzijde. Het pand is markant gelegen bij de entree van het dorp Brummen, aan de kop van de Arnhemsestraat. Deze hoofdstraat door het dorp is voornamelijk bebouwd met beeldbepalende villa's en winkelpanden uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het huis vertoont onder andere invloeden uit de Gooise Landhuisstijl en valt op door de markante rieten bekapping, het brede houten overstek, het diepliggende voegwerk en de detaillering in sobere Art Deco-stijl. Ook zijn meer traditionele elementen toegepast, zoals de door stijlen gedragen luifels. In het interieur zijn elementen hergebruikt, afkomstig uit oudere gebouwen. De plattegrond volgt een woonhuistype dat erg geliefd was bij de welgestelde middenklasse en wordt gekenmerkt door een centrale hal met trappartij, waaromheen verschillende woonvertrekken zijn gegroepeerd.

Het huis wordt omgeven door een bakstenen terras en een grote siertuin met vijver, grindpaden en een kleine boomgaard. Aan de zuidwestzijde grenzen weilanden die sinds de bouw bij de villa behoren. Het pand bevindt zich vrijwel volledig in oorspronkelijke staat en is nog altijd in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

De VILLA is gebouwd op een iets naar het zuidwesten aflopend terrein en opgetrokken op een samengestelde plattegrond met asymmetrisch ingedeelde gevels gevormd door verschillende uitspringende en terugspringende volumes. De villa telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een samengesteld rieten dak met breed houten overstek. In dit dak bevinden zich een aantal gemetselde schoorstenen, dakramen en dakkapellen waaronder zich lekdorpels van rode Muldenpannen bevinden. Op de nok liggen rode nokvorsten. De gevels bezitten een trasraam en zijn opgetrokken in gele baksteen in Noors verband gemetseld, met een verdiepte voeg. Binnen de gevels is een aan de Art Deco gerelateerde detaillering toegepast, zoals trapeziumvormige vensters en hangende druppelmotieven onder het dakoverstek. In de gevels zijn verschillende typen vensters toegepast. Het houtwerk van overstek en kozijnen is witgeschilderd en de meeste vensters op de begane grond bezitten groengeschilderde opgeklampte luiken, voorzien van een uitgespaard, staand pijltjesmotief. De VOORGEVEL aan de Arnhemsestraat wordt gedomineerd door de middelste, vooruitspringende gevelpartij met een over twee bouwlagen doorlopende driezijdige erker waarboven het dakvlak is opgetrokken. Voor de erker bevindt zich een aangemetselde plantenbak en in de eerste en de tweede bouwlaag een driezijdig venster. Tussen deze vensters zijn de hoeken van de erker voorzien van houten lisenen die in het verlengde van de raamstijlen zijn aangebracht. In het dakschild boven de rechter partij bevindt zich een paraboolvormig venster met dubbele draairamen voorzien van een radiale roedeverdeling. In de lagere partij links is een tweedelig venster direct onder het dakoverstek geplaatst. In de voorgevel van de garage bevinden zich twee dubbele garagedeuren met spleetvensters achter traliewerk. Links in de gevelhoek bevindt zich een klein vierkant, enkelruits venster. In het dakschild van de garage zijn twee identieke dakvensters met openslaande ramen aangebracht en links een klein spitsboogvormig dakvenster. Hoger in de kap bevinden zich twee kleine gietijzeren zolderramen. In de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich in een licht vooruitspringende, driezijdige partij de entree die is voorzien van een gemetselde en betegelde stoep en een rechthoekige luifel op houten stijlen. De rondboogvormige paneeldeur bezit een smal verticaal raam achter traliewerk. Hierboven bevindt zich een samengesteld venster ter plaatse van het trappenhuis, dat deels is voorzien van glas-in-lood en tralies. In de smalle zijden van deze gevelpartij bevinden zich kleinere vensters, rechthoekige beneden en op de verdieping trapeziumvormige vensters, gevuld met glas-in-lood. In de beide terugliggende partijen, zowel als in het dakschild rechts bevindt zich een dubbel openslaand venster. In de rechter zijgevel van de garage bevindt zich onder het dakoverstek een breed kozijn, verdeeld in vier ramen, waarvan de kleinere buitenste ramen een markante driehoekige roedeverdeling bezitten. In het dakschild bevindt zich een driedelig venster. De LINKER ZIJGEVEL wordt gedomineerd door de halfrond uitstekende veranda met balkon, gedragen door witgeschilderde ronde kolommen en voorzien van een gemetselde borstwering. Rechts bevindt zich in de gevel van de uitgebouwde salon een ongedeeld venster met driedelig bovenlicht, direct onder het dakoverstek geplaatst. Op de verdieping loopt het riet van het dak over in de balustrade van het balkon. Dubbele tuindeuren geven toegang tot de veranda, die een gemetselde zijmuur heeft, met een extra deur die toegang geeft tot de tuin. De om een ronde hoek lopende ACHTERGEVEL, heeft geheel rechts een vierdelig venster dat om de rechte hoek loopt. Links hiervan bevindt zich een ongedeeld venster met in het dakschild erboven een dubbel openslaand venster. De afgeronde hoekpartij is gevuld met een halfrond driedelig venster in de eerste bouwlaag en op de verdieping een soortgelijk venster. In de linker vleugel bevindt zich voor de keuken een deels vernieuwd (dat wil zeggen verhoogd) venster en een cirkelvormig venster. Op de verdieping zijn in het dakvlak een enkelruits openslaand venster en een dubbel openslaand venster geplaatst. In de achtergevel van deze vleugel bevinden zich in de eerste bouwlaag een gekoppeld venster met bovenlichten en op de verdieping een driedelig venster met bovenlichten. Ter plaatse van de garage is rechts een smal, vierruits ladderraam geplaatst naast een dubbele opgeklampte garagedeur en een liggend, gekoppeld zesruits venster. In de kap bevindt zich een driedelig venster en hoger twee kleine ijzeren zolderraampjes. De indeling van het INTERIEUR is nog volledig in oorspronkelijke staat en bestaat in de eerste bouwlaag uit verschillende woon- en dienstvertrekken gegroepeerd om een centrale hal van waaruit twee trappen naar de verdieping voeren. Op de verdieping bevinden zich een aantal slaapkamers, een studievertrek en sanitaire ruimten en op de zolder bevinden zich met kraalschoten afgetimmerde kamers voor het dienstpersoneel. Het interieur bevat verschillende waardevolle elementen zoals vrijwel alle oorspronkelijke binnendeuren, trappartijen en vloeren. Voorts inpandige servieskasten in de eetkamer en enkele haardpartijen opgebouwd uit metsel- en houtwerk. Opvallend is het als herenkamer' ingerichte studievertrek op de verdieping, met een haardpartij en een opvallende, opgeklampte deur met zware siergehengen.

Vrijstaande VILLA gebouwd naar ontwerp van architect H. SCHOONMAN tussen 1929 en 1939

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een villa gebouwd vanaf eind jaren twintig, met invloeden uit de Gooise Landhuisstijl en eigentijdse elementen. De villa valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, die voornamelijk tot uiting komen in de markante hoofdvorm van het gebouw alsmede in de detaillering in sobere Art Deco. Het huis kenmerkt zich voorts door een voor die tijd karakteristieke plattegrond en een sober, maar verzorgd gedetailleerd interieur met traditionalistische elementen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide dorpskern van Brummen, waar het een beeldbepalende rol speelt vanwege de verschijningsvorm en de uiterst markante situering als eerste pand aan de entree van het dorp.

Arnhemsestraat 56 – 6971 AS Brummen – – Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) – Villa