Arnhemsestraat 51, Brummen

Huis met verdieping en omlopend schilddak, omstreeks 1840. De gepleisterde middenrisaliet heeft een portiek met twee Toscaanse zuilen, die een hoofdgestel dragen en tegen de achterwand corresponderen met wandpilasters, die dubbele deuren en getoogde omlijsting flankeren. Boven het hoofdgestel een ijzeren raamhekje. In de vensters acht- en zesruitsschuiframen.

11220
De Koppelenburg

Inleiding

Complex, bestaande uit het Huis "De Koppelenburg" en de van oorsprong daarbij behorende tuinmuur. Het huis wordt omgeven door een ruim groen terrein, waarvan de tuinmuur, die visueel solitair gelegen is, aan de noordzijde gedeeltelijk de beëindiging vormt.

Waardering

Het complex van Huis "De Koppelenburg" en tuinmuur is van cultuur- en architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- vanwege de oorspronkelijke en nog waarneembare samenhang tussen huis en tuinmuur;

- vanwege de historische waarde van beide individuele monumenten;