Hoofdweg 136, Bellingwolde

Inleiding

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ, met jongere aangebouwde BIJSCHUUR, gebouwd in 1872 in opdracht van J. Oterdoom in een Eclectische stijl. Omstreeks 1900 werd aan de noordzijde van de schuur een bijschuur en aan de zuidzijde van het voorhuis een serre aangebouwd.

De boerderij is teruggerooid gelegen op een langwerpig, deels omgracht en omhaagd, licht glooiend terrein aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. In de tuin aan de voorzijde zijn restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg; kenmerkend is het bergje aan de linkerzijde, waarachter een rij esdoorns. Een meidoornhaag scheidt het perceel aan de voorzijde van de openbare weg. Aan weerszijden van de boerderij staan monumentale esdoorns.

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde, symmetrische VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop niet-originele verbeterde Hollandse pannen; twee gemetselde nokschoorstenen; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door gemetselde hoekpilasters, getoogde achtruits vensters met geschilderd glas-in-lood in de bovenlichten, getoogde tweeruits keldervensters en getoogde tweeruits zaadvensters, alle onder een segmentboog.

De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (westzijde) en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin gietijzeren roosters met bovenlicht met afgeronde hoeken waarin een gietijzeren levensboom; gepleisterde omlijsting van pilasters met Ionisch kapiteel en kroonlijst; op de linker basis `I.H.O. 18' en op de rechter basis `H.M. 72'; drie treden hoge aangesmeerde stoep. Boven de entree twee staande halfronde vensters met een getoogde gepleisterde omlijsting. Aan weerszijden van het middenrisaliet twee achtruits vensters waaronder twee keldervensters en waarboven twee zaadvensters.

In de noordgevel drie achtruits vensters waaronder drie keldervensters en waarboven drie zaadvensters.

De schuur is tegen de achterzijde (oostgevel) aangebouwd.

Links in de zuidgevel een achtruits venster waaronder een keldervenster en waarboven drie zaadvensters. Rechts is een jongere houten serre aangebouwd (omstreeks 1900) onder plat dak, en opgetrokken op een trasraam van bruinpaarse gesinterde baksteen, afgezet met een bruine geglazuurde steen; overkragende houten goot op klossen; aan de voorzijde drie H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten, waaronder drie keldervensters; aan de linkerzijde twee H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; aan de rechterzijde een niet-originele deur met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de centraal gelegen hal de houten paneeldeuren met geprofileerde omlijsting en stucdecoraties en de dubbele houten tochtdeuren waarin gekleurd glas en decoratieve roedenverdeling met houten omlijsting en halfrond bovenlicht waarin gekleurd glas en decoratieve roedenverdeling, in de voorkamer aan de westzijde de bruinmarmeren schouw, de in- en uitzwenkende houten vensterbanken en het stucplafond, in de voorkamer aan de zuidzijde het plafond op linnen met decoraties van papier-maché en de houten schuifdeur naar de serre, in de kelder de plavuizenvloer.

De HOOFDSCHUUR is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen; gemetselde nokschoorsteen; bakstenen fries (tandlijst); niet-originele goten; strakke houten windveren; zuidgevel deels houten kroonlijst.

Links in de voorgevel (westzijde) een staand getoogd zesruits venster.

In de noordgevel dubbele opgeklampte houten schuurdeuren. Aan de rechterzijde van de krimp een liggend tweeruits venster onder strek. De jongere bijschuur (omstreeks 1900) is aan de voorzijde van de krimp aangebouwd.

In de achtergevel (oostzijde) dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met bovenlicht met decoratieve roedenverdeling onder een houten latei, een dichtgezette deur, niet-originele schuurdeuren, zes getoogde zesruits vensters en een dichtgezet venster, alle onder rollaag.

In de zuidgevel een niet-originele brievenbus, vier getoogde staande zesruits vensters onder segmentboog, een houten paneeldeur met getoogd tweeruits bovenlicht onder segmentboog waarvoor een niet-originele stoep en een rond rooster onder rollaag. Aan de linkerzijde van de krimp een getoogd staand venster. Aan de voorzijde van de krimp een opgeklampte houten deur waarin glas onder rollaag en twaalf getoogde tweeruits stalvensters onder rollaag.

De aangebouwde jongere BIJSCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen op een trasraam van lichtgesinterde roodbruine baksteen en wordt gedekt door wolfdak waarop oranje Hollandse pannen; voorzijde niet-origineel aangesmeerd fries; bakstenen fries (tandlijst); muurankers; strakke houten windveren; niet-originele goten.

In de voorgevel (westzijde) twee staande dichtgezette getoogde vensters onder rollaag, dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een ijzeren latei (I-profiel) en een liggend tweeruits venster onder rollaag.

In de achtergevel (oostgevel) dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een houten latei, vier getoogde vensters waarin niet-origineel glas en twee getoogde zesruits vensters, alle onder rollaag.

Waardering

Oldambtster dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster dwarshuisboerderij uit 1872 met jongere aangebouwde bijschuur in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende, teruggerooide ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Hoofdweg 136 9695 AP Bellingwolde Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij