Hoofdweg 148, Bellingwolde

Inleiding

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1879 in opdracht van E. Muntinga in een Eclectische stijl. Tot 1962 was de boerderij als landbouwbedrijf in gebruik. Sinds 1977 is een meubelmakerij in de schuur gehuisvest.

De boerderij is teruggerooid gelegen op een deels omgracht langwerpig perceel aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Aan de linkerzijde staat een monumentale rode beuk (ongeveer 200 jaar oud). In de tuin aan de voorzijde zijn restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg; kenmerkend is het bergje waarachter een rij geknotte esdoorns. Aan de linkerzijde bevindt zich een boomgaard. Een oprijlaan gelegen aan de zuidzijde van het perceel, met aan de rechterzijde eiken, verleent toegang tot het pand.

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR.

Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak waarop niet-originele verbeterde Hollandse pannen; twee gemetselde nokschoorstenen; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door getoogde H-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten, getoogde tweeruits keldervensters en getoogde tweeruits zaadvensters, alle onder strek.

De entree in segmentboogvormig portiek bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel (westzijde) en bestaat uit twee houten paneeldeuren met gietijzeren roosters en getoogd bovenlicht waarin een levensboom; twee treden hoge hardstenen stoep. De portiek wordt omlijst met gepleisterde pilasters met op het linker basement `H.R. 18' en op het rechter basement `J.A.A. 79'. Boven de entree een houten balkon (balustrade ontbreekt) waarachter twee getoogde houten paneeldeuren waarin glas met gepleisterde omlijsting. Aan weerszijden van het risaliet twee H-vensters waaronder twee keldervensters en waarboven twee zaadvensters.

In de noordgevel twee T-vensters en een H-venster waaronder drie keldervensters en waarboven drie zaadvensters.

De schuur is tegen de achterzijde (oostgevel) aangebouwd.

In de zuidgevel twee H-vensters en twee niet-originele vensters waaronder twee keldervensters en waarboven drie zaadvensters.

De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen, achterzijde niet-originele golfplaat; noordzijde deels trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen, zuidzijde aangesmeerd trasraam; niet-originele goot; gemetselde nokschoorsteen en niet-originele schoorsteen op het noordelijk dakvlak; muurankers.

Links in de voorgevel (westzijde) een getoogd staand zesruits venster waarboven een getoogd tweeruits zaadvenster, beide onder strek. Rechts in de voorgevel een H-venster met getoogd tweeruits bovenlicht waarboven een tweeruits zaadvenster, beide onder strek. In de noordgevel een niet-originele deur met bovenlicht en twee zesruits vensters. In de krimp drie zesruits vensters, een opgeklampte houten deur en acht getoogde drieruits vensters, alle onder rollaag. In de achtergevel (oostzijde) centraal in een dichtgezet vlak twee niet-originele vensters met aan de linkerzijde dubbele getoogde houten schuurdeuren onder een houten latei en rollaag en aan de rechterzijde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met in het bovenlicht roedenverdeling onder een houten latei en rollaag; twee getoogde achtruits vensters en zeven getoogde drieruits zaadvensters, alle onder rollaag. In de zuidgevel verbrede dubbele opgeklampte houten schuurdeuren. Aan de linkerzijde van de krimp een getoogd achtruits venster onder rollaag; aan de voorzijde vier getoogde achtruits vensters onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de gang met kwartslag de zwart/witte tegelvloer, de dubbele houten tochtdeuren waarin gekleurd glas en roedenverdeling met halfrond bovenlicht met gekleurd glas en roedenverdeling, in de voorkamer aan de zuidzijde de houten schouw, in de voorkamer aan de noordzijde de houten blinden en vensterbanken, in de kelder de plavuizenvloer en de halfronde houten deuren.

Waardering

Oldambtster dwarshuisboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster dwarshuisboerderij uit 1879 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de fraaie, teruggerooide ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Hoofdweg 148 9695 AR Bellingwolde Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij