Hoofdweg 252, Bellingwolde

Inleiding

WOONHUIS. Voorhuis van voormalige villaboerderij waarvan het schuurgedeelte later is afgebroken. Het voorhuis is gebouwd in 1901 in opdracht van H. Addens in een stijl verwant aan de Neo-Renaissance. Ontwerp en uitvoering waren in handen van de gebroeders Snater uit Bellingwolde. Toen de schuur was afgebroken, is de achterzijde in stijl aangepast. Het voorhuis is verbouwd tot zeven appartementen. Ondanks deze ingrijpende wijziging heeft het voorhuis aan kracht nauwelijks ingeboet en heeft het voldoende kwaliteit om als woonhuis te worden beschermd.

Het pand is opvallend gelegen aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde, op de hoek met de Kerkweg. Het vormt een beeldbepalend ensemble met de tegenover liggende oude Nederlands-hervormde kerk met pastorie en het voormalige winkelpand Hoofdweg 237.

Omschrijving

VOORHUIS met zaadzolder van voormalige villaboerderij opgetrokken in een rode baksteen op een natuurstenen trasraam. Het samengestelde schilddak, gedekt met (vernieuwde) schubvormige leien, heeft een geprofileerde goot en een gemetselde schoorsteen. De gevels worden verlevendigd door gevelbanden van zandsteen en beëindigd met een fries van siermetselwerk in rode baksteen en zandsteen. Een natuurstenen cordonlijst verbindt de onderdorpels van de vensters op de begane grond. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (noordwest) en bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratief smeedwerk, onder een getoogd drieruits bovenlicht met segmentboog met aanzetstenen van zandsteen. Voor de entree een natuurstenen stoep (vier treden) met natuurstenen zijwanden. Boven de entree twee korte, getoogde tweeruits vensters met onderin roedenverdeling onder een segementboog met zandstenen aanzetstenen. Rechts van de entree twee H-vensters met getoogd bovenlicht met twee verticale roeden onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen. Op de verdieping een T-venster met strek onder een iets doorgetrokken geveldeel met steekkap met tuitgevel met getrapte tuit, waarin twee keer een segmentboogfries, en een kort, getoogd tweeruitsvenster met onderin roedenverdeling onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen.

Links van de entree een zijrisaliet onder een steekkap met trapgevel met natuurstenen dekplaten en metseldecoratie. Aan het risaliet een over de verdieping doorgetrokken driezijdige erker onder een aangekapt schilddakje met goot en in het midden een balkon; op de begane grond drie H-vensters met getoogd bovenlicht met twee verticale roeden, onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen; op de verdieping drie H-vensters met strek en zandstenen aanzetstenen. Bovenop de erker het balkon met twee gemetselde zijmuurtjes en een decoratief opengewerkt ijzeren hekje met punten. Een (vernieuwde) balkondeur met bovenlicht onder een rondboog met zandstenen sluitsteen en boogtrommel gevuld met siermetselwerk in rode- en zandsteen, verleent toegang tot het balkon.

In de zuidwestgevel drie H-vensters met getoogd bovenlicht met twee verticale roeden, onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen, en drie keldervensters; op de verdieping vier korte, getoogde tweeruitsvensters met onderin roedenverdeling onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen. Tegen de gevel een (vernieuwde) houten serre met plat dak op een gemetseld trasraam; in de serre zes ramen met bovenlichten met decoratieve roedenverdeling, en een (vernieuwde) deur met zijlicht onder een (vernieuwd) bovenlicht. Voor de deur een gemetselde stoep. In het dakvlak aan de zuidwestzijde een kleine houten dakkapel met één raam onder een ingesnoerd puntdak met leidekking, en drie dakramen (niet origineel).

In de noordoostgevel drie H-vensters met getoogd bovenlicht met twee verticale roeden, onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen, en drie keldervensters; op de verdieping drie korte, getoogde tweeruitsvensters met onderin roedenverdeling onder een segmentboog met zandstenen aanzetstenen. Aan de noordoostgevel een iets risalerend gedeelte onder een steekkap met tuitgevel met getrapte tuit, waarin een gemetselde segmentboognis; in het risalerende deel een deur (niet origineel) met rollaag en natuurstenen stoep (oorspronkelijk keldervenster; een groot getoogd venster met roedenverdeling en getint glas, aangebracht in een verdiept vlak met een segmentboogfries.

De later opnieuw ingedeelde achtergevel (zuidoost) is van ondergeschikt belang.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege vanwege de nieuwe indeling in zeven appartementen.

Waardering

Woonhuis. Voorhuis van voormalige villaboerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een kapitaal voorhuis uit 1901

- vanwege de opvallende vormgeving met Neo-renaissance elementen

- vanwege de beeldbepalende hoekligging aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde

- vanwege de grote ensemblewaarde, samen met de tegenover liggende Nederlands-hervormde kerk met pastorie en het monumentale pand Hoofdweg 237

Hoofdweg 252 B 9695 AV Bellingwolde Ja
Hoofdweg 252 A 9695 AV Bellingwolde