Hoofdweg 242, Bellingwolde

Omschrijving

De SCHUUR (gebouwd in 1916 in Overgangsarchitectuur) op rechthoekige plattegrond heeft witgepleisterde gevels op een trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop verbeterde zwarte Hollandse pannen; houten goot op klossen; strakke houten windveren; gepleisterde steunberen afgedekt met baksteen. De gevels worden geleed door halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag en onderdorpel van bruinpaarse baksteen.

In de topgevel aan de voorzijde (westgevel) een houten deur waarin een venster met roedenverdeling onder strek met aan weerszijden een halfrond venster. In de deels beschoten top een rond venster met ijzeren roedenverdeling en rondom een rollaag. In de topgevel aan de achterzijde (oostgevel) een opgeklampte houten deur onder strek met aan de rechterzijde twee halfronde vensters. In de deels beschoten top een rond venster met ijzeren roedenverdeling en rondom een rollaag. De zuidgevel wordt geleed door vier steunberen waartussen drie halfronde vensters.

Schuur van algemeen belang:

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de rentenierswoning

520913

Inleiding

RENTENIERSWONING met vrijstaande SCHUUR gebouwd in 1916 in opdracht van J.L. Veeman in een Overgangsarchitectuur met Chalet- en Art Nouveaustijl elementen. Zowel de woning als de schuur zijn van de hand van A.Th. van Elmpt (1866-1932), die rond de eeuwwisseling veel in de stad Groningen heeft gebouwd. In de loop der tijd zijn op het oostelijk dakvlak een dakkapel en aan de noordzijde een brandtrap met nooduitgang geplaatst.

De villa is monumentaal gelegen op een langgerekt perceel aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Het pand vormt in combinatie met het eveneens beschermde buurpand (Hoofdweg 244), dat ook door Van Elmpt is ontworpen, een fraai ensemble. Het perceel wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1916 HEK, opgebouwd uit betonnen stoeppalen verbonden door ijzeren stangen. De schuur is gelegen links achter de villa.

Waardering

Rentenierswoning met vrijstaande schuur en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning met schuur uit 1916 in de provincie Groningen in een Overgangsarchitectuur met Chalet- en Art Nouveaustijl elementen

- vanwege de evenwichtige vormgeving en zorgvuldige detaillering van de woning

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex

- als laat voorbeeld van het oeuvre van architect Van Elmpt

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met het buurpand Hoofdweg 244

- vanwege de monumentale ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Hoofdweg 242 9695 AV Bellingwolde BY Ja
L 132 Bellingwolde