Hoofdweg 221, Bellingwolde

Inleiding

RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS, volgens een gevelsteen gebouwd in 1880 in een Eclectische bouwtrant. In 1958 is het pand van binnen verbouwd en zijn in het achterhuis een aantal vensters gewijzigd en een deur vernieuwd. Het aanzien van het pand is door deze wijzigingen nauwelijks aangetast.

De woning is markant gelegen aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde. Het ligt vrij dicht aan de openbare weg in een fraai gedeelte van de Hoofdweg waar verschillende monumentale panden staan.

Omschrijving

RENTENIERSWONING met aangebouwd achterhuis opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het geheel onderkelderde woonhuis heeft een schilddak met kroonlijst, gedekt met een zwarte geglazuurde muldenpan. Op de nok twee gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door achtruitsvensters met een strek en houten onderdorpels.

De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (zuidoost) in een iets risalerende, doorgetrokken middenpartij onder een steekkap (zadeldak) met decoratieve gootlijst. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met deurlichten met decoratieve gietijzeren panelen onder een bovenlicht, en een natuurstenen stoep (twee treden). De entree bevindt zich in een ondiepe gepleisterde portiek met aan weerszijden een gepleisterde pilaster met bladwerkkapiteel op een natuurstenen voet waarin het bouwjaar `18 80'. Boven de entree een balkon (oorspronkelijk met ijzeren balkonhek) steunend op twee decoratieve consoles. Openslaande balkondeuren met deurlichten binnen een gepleisterde schouderboog met kuif verlenen toegang tot het balkon.

Links en rechts van de middenpartij twee achtruitsvensters met strek.

In de zuidwestgevel twee achtruitsvensters met strek een twee keldervensters met getoogde strek. In de noordoostgevel drie achtruitsvensters met strek en drie keldervensters met strek. In de achtergevel (noordwest) een achtruitsvenster met strek.

Aan de achtergevel het aangebouwd ACHTERHUIS onder een aangekapt schilddak met wolfeind en een gemetselde schoorsteen, gedekt met een zwarte muldenpan. De gevels worden geleed door gemetselde lisenen met een verspringend muizentandfries. In de zuidwestgevel twee (vernieuwde) openslaande vensters met tweeruits bovenlicht, een zesruitsvenster, een w.c. venster, een (vernieuwde) deur met bovenlicht en gemetselde stoep, en een klein getoogd ijzeren zesruits schuurvenster. In de achtergevel (noordwest) een (vernieuwde) deur met (vernieuwde) stoep onder een drieruits bovenlicht met rollaag, twee getoogde ijzeren zesruits schuurvensters en (vernieuwde) dubbele schuurdeuren. In de noordoostgevel drie zesruitsvensters met rollaag en een getoogd ijzeren zesruits schuurvenster; in de zuidoostgevel een zesruits venster met rollaag.

Het INTERIEUR valt wegens de verbouwing uit 1958 buiten de bescherming van rijkswege.

Rentenierswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde