Hoofdweg 223, Bellingwolde

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

SCHUUR, gebouwd in 1913 in een ambachtelijk-traditionele trant uit goedgekeurd afbraakmateriaal, afkomstig van de afgebroken oude pastorie. Blijkens het bestek voor de afbraak van de pastorie en de bouw van de nieuwe villa in Overgangsarchitectuur, zou de schuur dienen voor het opbergen van bouwmaterialen alsook als onderkomen voor de oprichter. Voor dit laatste doel werd een apart kamertje afgetimmerd. Gebouw opgetrokken uit (hergebruikte) beraapte baksteen en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd zadeldak met windveren. Op de nok een houten ontluchtingsrooster. In de zuidoostgevel een deur met tweeruits bovenlicht onder een gevelsteen met onder meer het bouwjaar 1804 (afkomstig uit de afgebroken pastorie); twee zesruits vensters; een vierruits venster. In de zuidwestgevel (vernieuwde) dubbele garagedeuren, een tweeruits schuurvenster en een liggend schuurvenster met roedeverdeling. In de noordwestgevel een klein venster. De achtergevel is blind. Alle vensters zijn van hout en hebben een ingekerfde strek.

Waardering

Schuur uit 1913 van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de pastorie

- als herinnering aan de afgebroken oudere pastorie

Omschrijving

KOETSHUIS (gebouwd in de 19e eeuw) opgetrokken in een aangesmeerde (beraapte) baksteen onder een zadeldak met windveren, gedekt met een rode Hollandse pan. Op de nok een houten ontluchtingsrooster. In de zuidoostgevel een deur met tweeruits bovenlicht onder een gevelsteen met onder meer het bouwjaar 1804, afkomstig uit de vorige pastorie; twee zesruits vensters; een vierruits venster. In de zuidwestgevel (vernieuwde) dubbele garagedeuren en een tweeruits schuurvenster en een liggend schuurvenster met roedenverdeling. In de noordwestgevel een klein venster. De achtergevel is blind. Alle vensters zijn van hout en hebben een ingekerfde strek.

Waardering

Koetshuis uit de negentiende eeuw van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de pastorie

- als herinnering aan de oudere pastorie

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520910
Complexnaam
Pastorie en schuur
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Voormalige PASTORIE met aangebouwd ACHTERHUIS gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architect C. Brill uit Winschoten in Overgangsarchitectuur. Het pand, dat een oudere pastorie verving, vormt een complex met de ernaast gelegen oude Nederlands hervormde kerk (monumentnummer 8898) De woning is in 1979 intern gedeeltelijk gewijzigd. Onder andere is op de verdieping een badkamer gebouwd. Er is echter nog een groot aantal authentieke interieuronderdelen bewaard gebleven.

Het pand heeft een diepe voor- en achtertuin waarin een vrijstaande schuur uit 1913, die oorspronkelijk bij de vorige, afgebroken pastorie hoorde. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een sober ijzeren HEK bestaande uit regels met gebogen en rechte stijlen. De woning ligt aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg van Bellingwolde.

Waardering

Complex bestaande uit een pastorie met aangebouwd achterhuis, en een hek uit 1913 en een schuur uit 1913 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie met hek uit 1913 bij een veel oudere Hervormde kerk

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex

- vanwege de functionele relatie van de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdweg 223 9695 AG Bellingwolde BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 1442 Bellingwolde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1875 vervaardiging
Naar boven