Oosteinde 48, Blijham

Omschrijving

De ARBEIDERSWONING (gebouwd omstreeks 1920 in Ambachtelijk-traditionele stijl) van het krimpjestype op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje verbeterde Hollandse pannen; gemetselde nokschoorsteen, niet-originele hoge schoorsteen; deels donkerbruine bakstenen gevelbanden; niet-originele goot deels op bakstenen klossen.

In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) twee H-vensters waarboven twee staande vensters, alle onder donkerbruine bakstenen rollaag.

In de westgevel een dichtgemetseld venster. Aan de westzijde van de krimp een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen, twee niet-originele eendelige vensters en een niet-origineel driedelig venster; aan de rechterzijde van de krimp een H-venster onder rollaag.

In de achtergevel (noordzijde) met wolfeind twee getoogde zesruits vensters onder rollaag, twee niet-originele vensters en in de top een opgeklampt houten hooiluik waarachter een niet-origineel venster.

In de oostgevel een H-venster onder donkerbruine bakstenen rollaag. Aan de voorzijde van de krimp een tweeruits venster onder rollaag; aan de linkerzijde van de krimp een niet-originele deur. Aan de voorzijde van de tweede krimp een niet-origineel tweedelig venster, een liggend venster onder rollaag, een vernieuwde opgeklampte houten deur en een getoogd zesruits venster onder rollaag; aan de linkerzijde van de tweede krimp een H-venster.

Waardering

Arbeiderswoning behorende bij een voormalig boerderijcomplex van algemeen belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het voormalige boerderijcomplex

- als herinnering aan de zes arbeiderswoningen die hier oorspronkelijk hebben gestaan

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520900
Complexnaam
De Boschplaatse
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Voormalig boerderijcomplex bestaande uit een VILLA, ARBEIDERSWONING, TUINHUIS en TUIN. De villaboerderij werd gebouwd in 1887 in opdracht van G.S. Evers in een Eclectische stijl, nadat de oude boerderij genaamd De Bosplaatse (gelegen 300m ten noordoosten) was afgebroken. In 1935 werd de boerderij informeel `Uiverhoeve' genoemd. In 1972 werd de oude naam `De Boschplaatse' in ere hersteld en op de toegangspoort gezet. In 1945 is de hoofdschuur afgebrand en in 1951 vervangen door een kop-hals-romp model; de restanten van de nieuwe schuur komen wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De overige vrijstaande schuren komen eveneens wegen te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Aan de achterzijde van de boerderij lagen oorspronkelijk zes arbeiderswoningen uit omstreeks 1920 aan een laan die loodrecht op de doorgaande weg was gesitueerd. Van deze woningen is slechts één overgebleven, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Ondanks dat de achter- en zijgevels van deze arbeiderswoning nogal zijn gewijzigd, komt de woning wegens cultuurhistorische waarde wel voor bescherming in aanmerking. Aan de voorzijde van de villa ligt een uit omstreeks 1890 stammende diepe siertuin, vormgegeven in Landschapsstijl. Dit type landschapstuin - in het Gronings aangeduid als "slingertûne" - was in de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste kwart van de twintigste eeuw zeer populair in het Oldambt. Veel ontwerpen waren van de hand van de tuinarchitecten G. en J. Vroom uit Glimmen en ook deze tuin is waarschijnlijk ontworpen door Vroom. Het tuinhuis, gelegen aan de rechterzijde van de villa, stamt uit 1929 en wordt in het kader van de restauratie van de tuin afgebroken om elders te herplaatsen. Aan deze zijde bevindt zich tevens een ouder tuinhuis dat, hoewel het pas in 1994 is geplaatst, wel voor bescherming in aanmerking komt wegens stijl, type en ligging.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de doorgaande weg van Blijham naar Bellingwolde en vormt in combinatie met de eveneens beschermde buurpanden (Oosteinde 42 en 44) een fraai ensemble. Het complex ligt op een zeer ruim terrein dat geheel wordt omgracht.

Waardering

Voormalig boerderijcomplex bestaande uit een villa, arbeiderswoning, tuinhuis en tuin van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuur- en tuinhistorische waarde:

- als voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de complexonderdelen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de buurpanden Oosteinde 42 en 44

- vanwege de monumentale ligging aan de doorgaande weg

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw aan het einde van de negentiende eeuw in dit gebied

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landarbeiderswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosteinde 48 9697 XH Blijham Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 903 Wedde
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1920 vervaardiging
Naar boven