Oosteinde 46, Blijham

Omschrijving

Het TUINHUIS uit omstreeks 1890 op vierkante plattegrond met afgeschuinde zijden heeft beschoten gevels en wordt gedekt door een ruim overstekend achtkantig zinken tentdak met uivormige bekroning van zink; noordzijde halfronde koekoek met halfrond achtruits venster; noordzijde decoratief opengewerkt houten fries; houten vloer.

Aan de voorzijde (noordgevel) niet-originele dubbele houten paneeldeuren in de hoeken ojiefvormig waarin glas met aan weerszijden een driedelig zijlicht. In beide afgeschuinde zijden twee smalle panelen met ajourwerk in de vorm van een ovaal waaronder cannelures.

In zowel de oost- als westgevel een venster waarin glas-in-lood.

Waardering

Tuinhuis behorende bij een voormalig boerderijcomplex van algemeen belang vanwege architectuur-, en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuinhuis behorende bij een dergelijk boerderijcomplex uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de opvallende vormgeving

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa en tuin

520899
De Boschplaatse

Inleiding

Voormalig boerderijcomplex bestaande uit een VILLA, ARBEIDERSWONING, TUINHUIS en TUIN. De villaboerderij werd gebouwd in 1887 in opdracht van G.S. Evers in een Eclectische stijl, nadat de oude boerderij genaamd De Bosplaatse (gelegen 300m ten noordoosten) was afgebroken. In 1935 werd de boerderij informeel `Uiverhoeve' genoemd. In 1972 werd de oude naam `De Boschplaatse' in ere hersteld en op de toegangspoort gezet. In 1945 is de hoofdschuur afgebrand en in 1951 vervangen door een kop-hals-romp model; de restanten van de nieuwe schuur komen wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De overige vrijstaande schuren komen eveneens wegen te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Aan de achterzijde van de boerderij lagen oorspronkelijk zes arbeiderswoningen uit omstreeks 1920 aan een laan die loodrecht op de doorgaande weg was gesitueerd. Van deze woningen is slechts één overgebleven, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Ondanks dat de achter- en zijgevels van deze arbeiderswoning nogal zijn gewijzigd, komt de woning wegens cultuurhistorische waarde wel voor bescherming in aanmerking. Aan de voorzijde van de villa ligt een uit omstreeks 1890 stammende diepe siertuin, vormgegeven in Landschapsstijl. Dit type landschapstuin - in het Gronings aangeduid als "slingertûne" - was in de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste kwart van de twintigste eeuw zeer populair in het Oldambt. Veel ontwerpen waren van de hand van de tuinarchitecten G. en J. Vroom uit Glimmen en ook deze tuin is waarschijnlijk ontworpen door Vroom. Het tuinhuis, gelegen aan de rechterzijde van de villa, stamt uit 1929 en wordt in het kader van de restauratie van de tuin afgebroken om elders te herplaatsen. Aan deze zijde bevindt zich tevens een ouder tuinhuis dat, hoewel het pas in 1994 is geplaatst, wel voor bescherming in aanmerking komt wegens stijl, type en ligging.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de doorgaande weg van Blijham naar Bellingwolde en vormt in combinatie met de eveneens beschermde buurpanden (Oosteinde 42 en 44) een fraai ensemble. Het complex ligt op een zeer ruim terrein dat geheel wordt omgracht.

Waardering

Voormalig boerderijcomplex bestaande uit een villa, arbeiderswoning, tuinhuis en tuin van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuur- en tuinhistorische waarde:

- als voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de complexonderdelen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de buurpanden Oosteinde 42 en 44

- vanwege de monumentale ligging aan de doorgaande weg

- als herinnering aan de grote bloei van de landbouw aan het einde van de negentiende eeuw in dit gebied

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Oosteinde 46 9697 XH Blijham BY Ja