Oosteinde 44, Blijham

Omschrijving

TUIN aangelegd omstreeks 1900 in Landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van J. Vroom sr, op een geheel omgracht perceel aan de voorzijde van de boerderij. De tuin heeft een asymmetrische aanleg waarin een gazon, bossages, monumentale loofbomen en een fraaie kronkelvijver. Een halfrond pad links aan de voorzijde verschaft toegang tot het voorhuis en een oprijlaan rechts aan de voorzijde met aan de linkerzijde loofbomen ontsluit het bedrijfsgedeelte. De zonnewijzer is niet-origineel.

Tuin aangelegd omstreeks 1900 van algemeen tuinhistorisch belang:

- als voorbeeld van een asymmetrisch aangelegde tuin in landschappelijke tuinstijl uit omstreeks 1900

- vanwege de voor dit tuintype kenmerkende onderdelen, zoals bossages en een kronkelvijver

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

520896
Leeuwenhorst

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een VILLABOERDERIJ, STOOKHUT en TUIN. De boerderij werd gebouwd in 1900 in opdracht van E. Botjes in een Eclectische stijl met Neo-Renaissance elementen. De geveldecoraties van het voorhuis zijn geïnspireerd op het werk van de zestiende eeuwse bouwmeester-theoreticus H. Vredeman de Vries. In 1967 is de boerderij onttrokken aan de agrarische bestemming en wordt momenteel gebruikt als architectenkantoor en manege. De aangebouwde bijschuur (westzijde hoofdschuur) heeft in plaats van een zadeldak een lessenaarsdak gekregen en is zowel aan de voor- als achterzijde uitgebreid. Aan de rechterzijde van de hoofdschuur is in de jaren tachtig een manege aangebouwd. Zowel de bijschuur als de manege komen wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan de doorgaande weg van Blijham naar Bellingwolde en vormt in combinatie met de eveneens beschermde buurpanden (Oosteinde 42 en 46 een fraai ensemble. Aan de voorzijde van de boerderij ligt een uit omstreeks 1900 stammende siertuin, vormgegeven in Landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van J. Vroom sr. Dit type landschapstuin - in het Gronings aangeduid als "slingertûne" - was in de tweede helft van de negentiende eeuw en het eerste kwart van de twintigste eeuw zeer populair in het Oldambt. Veel ontwerpen waren van de hand van de tuinarchitecten G. en J. Vroom uit Glimmen. De stookhut, eveneens uit omstreeks 1900, staat aan de linkerzijde van de boerderij.

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuur- en tuinhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen