Duin- en Kruidbergerweg 2, Driehuis NH

Inleiding

DERDE COLUMBARIUM met aula en bijbehorende urnen, deel uitmakend van het crematoriumcomplex Velsen. Dit tussen 1937 en 1939 naar ontwerp van architect W.M. Dudok gebouwde columbarium is aanmerkelijk zakelijker vormgegeven dan het columbarium uit 1926 en neigt door toepassing van patrijspoortvormige vensters en platte daken sterk naar de 'International Style'. Het gebouw vertoont grote stilistische overeenkomsten met het in dezelfde tijd naar ontwerp van Dudok gerealiseerde voormalige ontvangstgebouw van het crematorium aan de Driehuizerkerkweg. Het derde columbarium vervult een belangrijke functie als verbinding tussen het crematoriumgebouw, het tweede columbarium en de aula. In de urnengalerij op de parterre bevindt zich een bronzen vrouwenbeeld uit 1938 ontworpen door de beeldhouwer H.A. van den Eijnde. Dit beeld maakt evenals de urnen in het columbarium deel uit van de bescherming.

Omschrijving

Het derde columbarium is opgetrokken op een rechthoekig noord-zuid georiën-teerd grondplan. Dit grondplan loopt naar het zuiden toe uit in een oost-west georiënteerde aula met een trapeziumvormig grondplan. De buitengevels van de aula en het columbarium zijn gemetseld in gele machinale baksteen in Vlaams verband. Beide bouwdelen tellen twee bouwlagen onder een plat dak met overstek, maar de aula is enigszins hoger opgetrokken. Aan het noordeinde van het derde columbarium bevindt zich een overgangslid naar het crematoriumgebouw en het tweede columbarium. De parterre heeft een op het westen georiënteerde open urnengalerij, de hoge eerste verdieping een gesloten urnengalerij. De westgevel van het columbarium is links (N) onder een stompe hoek uitgebouwd. De via een rechte steektrap bereikbare verdieping van deze uitbouw heeft rechts op de hoek een terugliggende glazen pui waarvoor twee hoge kolommen die zich uitstrekken vanaf het maaiveld tot onder het dakoverstek. Na de genoemde trap begint op de parterre de genoemde urnengalerij waarboven de verdieping is uitgebouwd op een tiental kolommen ter hoogte van de scheidingen tussen de tien vakken met urnennissen. De eerste verdieping telt negen grote ronde patrijspoortvormige vensters. In de noordgevel van de aula bevinden zich op de parterre vijf meerruits glazen puien. Hierboven leidt ter hoogte van de eerste verdieping een betonnen balkon naar een overluifelde ingang gelegen op het snijpunt van de aula en het columbarium. De verdieping is grotendeels blind, afgezien van het terugliggende muurvlak rechts waarin een vliesgevel. De achtergevel (W) van de aula heeft links een driedelig liggend venster en rechts een smal venster dat zich uitstrekt tot bovenaan de gevel. De parterre van de zuidgevel van de aula is uitgebouwd en voorzien van een groot liggend venster met meerruits roedenverdeling dat in vijf secties is onder te verdelen. Na dit venster begint rechts de uitgebouwde entree die aan de oostzijde gelegen is. In deze uitbouw bevinden zich aan de zuidkant vier vensters. De verdieping is aan de zuidzijde blind. De uitgebouwde entree is voorzien van een vliesgevel waarboven een ver naar voren uitstekende luifel rustend op twee rijen hoge kolommen. De luifel vloeit aan beide zijden met een gebogen lijn voort uit het dak. Boven de laatste telt de hoger opgetrokken oostgevel van de aula vijf smalle vensters. Rechts van de ingang bevindt zich een parterrevenster en een reeks liggende vensters direct onder het dakoverstek. Vanaf de ingang van de aula daalt het grondniveau sterk en zet de oostgevel zich op een lager niveau voort, waardoor de parterre van het columbarium weer zichtbaar wordt. De parterre is hier van links naar rechts voorzien van een deuropening met luifel en vijf ronde patrijspoortvormige vensters.

Het INTERIEUR van het columbarium heeft op de verdieping een urnengalerij waarvan de oostwand twaalf vakken telt met daarin nissen voor de urnen. De tegenoverliggende westwand bestaat uit een tiental inhammen met daarin eveneens nissen met urnen (met uitzondering van het vijfde vak vanaf het noorden). Aan het noordeinde staat een beeld van H.A. van den Eijnde dat een vrouw voorstelt die met opgeheven onderarmen en een neergeslagen blik loskomt van de aarde. Dit bronzen beeld werd vervaardigd ter markering van de urn van mr. J.D. Verbroek, de voormalig penningmeester van de Vereniging voor Facultatieve Lijkverbranding. Tevens was de sculptuur bedoeld ter herdenking van het vijfentwintigjarig jubileum van het crematorium. Het beeld is geplaatst op een sokkel van wit-grijs marmer met daarop het opschrift "Mr. J.D. VERBROEK/ 1867-1938/ M. VERBROEK-MARONIER/ 1868-1944". De vierkante urnen in deze urnengalerij en de urnengalerij op de parterre hebben een buik waarop een bronzen naamplaat en zijn afgesloten met een plat vierkant deksel. Deze urnen zijn uitgevoerd in crèmekleurig ceramiek. Het interieur van de aula is bekleed met grijs-witmarmeren vloer- en wandplaten (tot ± 2,50 m hoogte) en voorzien van marmeren zuilen.

Waardering

De derde columbarium met bijbehorend interiueur en met aula, bronzen beeld en urnen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het crematoriumcomplex Velsen en als karakteristiek werk uit het oeuvre van architect W.M. Dudok en van beeldhouwer H.A. van den Eijnde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520670
Complexnaam
Crematorium Velsen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het crematorium Velsen, dat eigendom is van de Facultatieve Vereniging voor Lijkverbranding, is het eerste in Nederland gerealiseerde crematorium. Sinds de jaren negentig van de 19de eeuw had het bestuur van deze vereniging al vergevorderde plannen voor de bouw van een crematorium. In Hilversum, waar de vestigingsplaats in eerste instantie was gedacht, ondervond dit voornemen te veel tegenwerking (cremeren was tot in de jaren vijftig in Nederland bij de wet verboden), waarna besloten werd naar Westerveld uit te wijken. Dit eerste crematorium bestond uit een in 1912-1913 naar ontwerp van de Hilversumse architect M.A. Poel gebouwd CREMATORIUMGEBOUW met een aula en daaronder een urnengalerij die diende als eerste columbarium. In een later stadium is het crematorium Velsen tot drie keer toe uitgebreid naar ontwerp van architect W.M. Dudok. In 1925-1926 werd een TWEEDE COLUMBARIUM met open en gesloten urnengalerijen aan het complex toegevoegd. Het tweede columbarium bevat twee door de beeldhouwer H.A. van den Eijnde vervaardigde sculpturen uit de bouwtijd: een bronzen vrouwenbeeld genaamd "De Overpeinzing" en een gevelsculptuur in de vorm van een granieten buste getiteld "De Overgave". Tesamen met de troon, met gestileerde zandloper onder de zitting, op de toren vormen deze het allegorische programma van het tweede columbarium. Rond het tweede columbarium is in 1932 een in hoofdlijnen herkenbaar gebleven URNENVELD aangelegd naar ontwerp van de tuinarchitecte Neurdenberg. Dudok heeft voor deze urnentuin een serie paddestoelvormige urnen ontworpen. In 1936 kreeg Dudok de opdracht tot het ontwerpen van een DERDE COLUMBARIUM met bijbehorende urnen en aula. Het geheel werd tussen 1937 en 1939 gerealiseerd. Tevens werd in 1939 in dit columbarium een bronzen vrouwenbeeld van Van den Eijnde geplaatst. Gelijktijdig met de bouw van het derde columbarium werd in 1938 door Dudok een VIERDE COLUMBARIUM met open urnengalerij (het huidige columbarium 5) gerealiseerd voor de Arbeiders Vereniging voor Lijkverbranding. In 1951-1952 is tenslotte een eveneens open VIJFDE COLUMBARIUM (het huidige columbarium 4) toegevoegd dat door zijn vloeiende dakvorm duidelijk afwijkt van de eerdere uitbreidingen. Tot het complex behoort verder een door Dudok ontworpen ONTVANGSTGEBOUW uit 1937-1941 gelegen aan de Driehuizerkerkweg. De architectuur van dit gebouw en van het derde en vierde columbarium is duidelijk beïnvloed door de "International Style".

Omschrijving

Het op een duinrug gelegen crematoriumcomplex Velsen bevat zeven afzonderlijk te beschermen onderdelen: het zich verheffende crematoriumgebouw met koepel en de ingang op het zuidoosten, het direct noordelijk hiervan gelegen tweede columbarium dat in zuidwestelijke richting opent naar de duinen en bekroond wordt door een toren, het op de duinhelling rond het tweede columbarium aangelegde urnenveld, het derde columbarium (met aula) dat gelegen is ten zuidwesten van het crematoriumgebouw en zowel hiertegen als tegen het tweede columbarium aansluit, het circa 100 m westelijker gesitueerde vierde columbarium (op de westoever van de gedempte asverstrooiïngsvijver), het vijfde columbarium dat ingegraven is in de westhelling van de duinrug waarop het crematorium gebouwd is (de oostoever van de vroegere asverstrooiïngsvijver), en het circa 300 meter zuidelijker nabij het begin van de oprijlaan naar het crematorium gelegen ontvangstgebouw met de ingang aan de Driehuizerkerkweg. Het merendeel van de complexonderdelen is opgetrokken in baksteen: het crematoriumgebouw in rode baksteen, het tweede en derde columbarium in gele baksteen en het ontvangstgebouw in witgesausde baksteen. Het vierde en vijfde columbarium zijn grotendeels uitgevoerd in gewapend beton (in combinatie met gele baksteen). De gebouwen hebben uiteenlopende plattegronden en verschillende bouwhoogten. Ook de daktypen zijn divers: een spits koepeldak met bitumineuze dekking (crematoriumgebouw), zadeldaken met pandekking (crematorimgebouw, tweede columbarium), platte daken (tweede, derde en vijfde columbarium), bitumengedekte lessenaarsdaken met een geringe dakhelling (ontvangstgebouw), en betonnen schaaldaken (vierde columbarium).

Waardering

Het crematoriumcomplex Velsen, bestaande uit een crematoriumgebouw, een tweede columbarium, een urnenveld, een derde columbarium met aula, een vierde columbarium, een vijfde columbarium en een ontvangstgebouw, is van algemeen belang wegens cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarden als gaaf bewaard gebleven eerste crematorium van Nederland daterend uit de jaren '10 van de 20ste eeuw met uitbreidingen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. De genoemde columbaria en het ontvangstgebouw zijn tevens van belang als karakteristieke werken uit het oeuvre van architect W.M. Dudok. Tevens heeft het complex situationele waarde vanwege de ligging op een duinrug.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Crematoriumaula Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) oorspronkelijke functie
Columbarium Uitvaartcentra en begraafplaatsen Crematorium (H) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Duin- en Kruidbergerweg 2 1985 HG Driehuis NH Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 972 Velsen
G 1019 Velsen
G 1018 Velsen
G 1008 Velsen
G 1009 Velsen
H 4721 Velsen
M 7168 IJmuiden
M 7167 IJmuiden
M 7169 IJmuiden
M 9259 IJmuiden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1937 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Dudok, W.M. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Facultatieve Ver voor Lijkverbrandi ; Noord-Holland opdrachtgever
Eijnde, H.A. van den ; Noord-Holland beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven