Inleiding

SCHUTSLUIS, type dubbelkerende kanaalsluis, als onderdeel van het sluiscomplex, in opdracht van Waterstaat uitgevoerd. Het complex met dubbelkerende schutsluis ligt aan de monding van het riviertje de Danne nabij het Merwedekanaal.

Omschrijving

De kanaalsluis is gebouwd als dubbelkerende sluis met puntdeuren. In geopende toestand bevinden de houten deuren met ijzeren gehengen zich in de deurkassen, die in de gemetselde wanden van de sluishoofden zijn uitgespaard. Constructief belangrijke onderdelen van de sluishoofden zijn uitgevoerd in natuursteen, waaronder de dekplaten. Een uitzondering hierop vormen de niet oorspronkelijke dekplaten van beton van het buitensluishoofd. In de gemetselde keerwanden bevinden zich natuurstenen haalkommen met haalijzers. Op de dekplaten bevinden zich ijzeren bolders. Tussen de sluishoofden bevinden zich met basalt gedekte taluds.

Waardering

De sluis uit 1891 is van algemeen belang vanwege de waterstaatkundige betekenis als voorbeeld van een dubbelkerende sluis gelegen bij de bijbehorende sluiswachterswoning, gebouwd in opdracht van Waterstaat, en vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van en herinnering aan de (waterstaatkundige) geschiedenis van het kanaal en de waterverbinding met de Vecht. De sluis heeft ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Amsterdam-Rijnkanaal en de ruimtelijk-functionele relatie met dit kanaal, de rivier de Danne en de sluiswachterswoning.

520606
Sluiscomplex

Inleiding

SLUISCOMPLEX met sluiswachterswoning en bijbehorende schutsluis langs de rivier de Danne bij de monding van deze rivier aan de oostelijke zijde het Amsterdam-Rijnkanaal.

De dienstwoning aan de Stationsweg uit 1891 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance is gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat naar een ontwerp van 1888. Het pand fungeerde als sluiswachterswoning voor de in de monding van het riviertje de Danne in het Merwedekanaal gelegen dubbelkerende schutsluis. Deze schutsluis diende voor de regulering van de waterhuishouding tussen de twee waterwegen. De dienstwoning werd onder meer in 1984 in- en uitwendig verbouwd naar een tekening van H.J. Daamen te Maarssen. De samengestelde, éénlaagse uitbouw aan de noordelijke langsgevel is niet bij de bescherming van rijkswege betrokken. De dubbelkerende kanaalsluis in de Danne mist zowel twee paar puntdeuren als de ijzeren bedieningsinstallaties. De houten deuren stammen uit 1958.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Sluiswachterswoning

2. Schutsluis

N.B. De brug over het buitensluishoofd is van de bescherming van rijkswege uitgesloten.

Omschrijving

De woning, gesitueerd tussen de twee dubbelkerende sluishoofden in, ligt met de nok in langsrichting aan de noordzijde van de Danne, de rivier waarin de sluis aangelegd is en haaks op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard ensemble van een voormalige sluiswachterswoning uit 1891 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance met bijbehorende schutsluis en vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de relatie tot de waterstaatkundige geschiedenis van het Merwede- c.q. Amsterdam-Rijnkanaal en Rijkswaterstaat en de waterhuishouding van Breukelen. Het complex is van stedebouwkundige waarde vanwege de visuele en ruimtelijk-functionele relatie met het kanaal en de beeldbepalende ligging in en ten noorden van de rivier de Danne.

Schutsluis Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie
Sluis Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja