Laar 2, Nistelrode

Inleiding.

BOERDERIJ van het langgeveltype, in 1934 in Traditionele vormen opgetrokken op een kruispunt van wegen aan de centrumrand van de noordelijke lintbebouwing van de kern van Nistelrode. Het pand heeft tegenwoordig alleen nog een woonfunctie. De boerderij is in 1933 in opdracht van A. van den Hoogen ontworpen door de Berlicumse architect H. Tibosch.

Omschrijving.

Langgerekte, op rechthoekige grondslag gebouwde, deels onderkelderde, boerderij van één bouwlaag met kapverdieping. De boerderij heeft een ondiepe tuin aan de voorzijde en een erf aan de achterzijde. Gevels in schoon metselwerk van machinaal vervaardigde hardgrauwe Waalsteen, gemetseld in kruisverband. De binnenmuren zijn van cementsteen. Met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak, nokrichting evenwijdig aan de straat. Boven het woon en stallingsgedeelte bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. Houten bakgoot. De kap van het woongedeelte is beschoten, die van het stalgedeelte niet.

Zeer gaaf bewaard exterieur. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidelijke zijde; daarnaast een stal met deel en schuren. De ramen van het woongedeelte zijn recht gesloten. Kleine, licht getoogde vensters met een vierruits raam met roedenverdeling. In het woongedeelte zijn de recht gesloten vensters geornamenteerd met sober glas-in-lood in de bovenlichten. Iets terugliggende rondboogingang met gemetselde omlijsting en een hardstenen gedenksteen van de eerste steen legging. Dubbele deeldeur met dubbel bovenlicht. Hijsluik voor de hooizolder boven het stallingsgedeelte. In de achtergevel bevinden zich onder meer twee grote keukenvensters. De noordelijke zijgevel heeft op de begane grond drie vensters als in de voorgevel en in het kapgedeelte twee van dergelijke vensters die een opgeklampte deur met daarboven nog een klein rond venstertje. De indeling van het pand is nog geheel authentiek. Het woongedeelte heeft een centrale gang die leidt naar de grote keuken. Links daarvan bevindt zich een grote woonkamer met daarachter twee slaapkamers. Rechts van de gang bevindt zich de huiskamer. De centrale stallen met voedergoten waren oorspronkelijk voor klein en groot vee. Het rechter gedeelte omvat een schuur met paardenstal een aardappelkelder. Het stalgedeelte heeft grenen kapspanten.

Waardering.

Het boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft als bijzondere uitdrukking van een sociaal- economische, landschappelijke en typologische ontwikkeling; namelijk als vertegenwoordiger van de laatste ontwikkelingsfase van de langgevelboerderij in de twintigste eeuw. De boerderij heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand is van belang vanwege de bijzondere architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Laar 2 5388 HE Nistelrode Ja
C 3590 Nistelrode