Kerkstraat 4, Vorstenbosch

Inleiding.

Ten zuiden van de rooms-katholieke Lambertuskerk bevindt zich de bijbehorende PASTORIE met KOETSHUIS. Het vrijstaande blokvormige gebouw heeft hoog opgaande zadeldaken. Via een tussenlid met gang onder een zadeldak is de pastorie met de kerk verbonden. De pastorie is in 1933 gebouwd naar een ontwerp van de architect H.C. van de Leur. In het gebouw zijn elementen van de Art Déco en het Expressionisme te herkennen. De architectuur van het gebouw sluit aan bij die van de kerk. De pastorie is door middel van een lage tussengang met de kerk verbonden. Voor en achter de pastorie ligt een tuin met onder meer treurbeuk, hulst en berken. Aan de zuidelijke zijde leidt een oprijlaan naar het achter het het huis gesitueerde koetshuis.

Omschrijving.

Het onderkelderde gebouw heeft een T-vormige plattegrond, bestaat uit een tweelaags deel en een haaks daarop gesitueerd éénlaags deel. Beide delen worden afgedekt met een even hoog zadeldak met romaanse pannen dat bij het éénlaags deel echter lager is aangezet. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. De vensters op de begane grond hebben houten ingebouwde rolluiken. De asymmetrische voorgevel telt drie vensterassen. In het tweelaags bouwdeel aan de zuidelijke zijde, dat over de volle hoogte risaleert, is een driedelig houten kruisvenster met glas-in-lood bovenlichten aangebracht. Daarboven zijn op de etage twee keperboogvensters gesitueerd, eveneens voorzien van dergelijke bovenlichten. De gevel wordt hier bekroond door een topgevel met een smal licht. Het terugliggende noordelijke deel van de voorgevel heeft een paneelvoordeur met zij- en bovenlicht, onder een betonnen luifel. Rechts ervan is een eenvoudig houten kruisvenster. Dit deel van de gevel wordt bekroond door een eenvoudige, asymmetrisch geplaatste topgevel met twee gekoppelde keperboogvensters. In de zuidelijke zijgevel is eveneens een houten kruisvenster geplaatst; in de noordelijke is boven het op de begane grond aansluitende tussenlid een tweetal keperboogvensters geplaatst. In de achtergevel is van belang de in het gedeeltelijk éénlaagse bouwdeel gesitueerde achterdeur met smeedijzeren deurrooster. In het interieur is de oorspronkelijke indeling nog grotendeels bewaard gebleven. Het tweelaags gedeelte heeft op de begane grond twee kamers en suite met schuifdeuren daartussen. Verder bevindt zich in het centrale gedeelte een geornamenteerde houten trap die door middel van smalle vensters met glas-in-lood verlicht wordt. Aan de rechterzijde van de ingang bevindt zich een kleine kamer waarin nu het kantoor van de parochie gevestigd is. Boven bevinden zich de voormalige slaapkamers. In het gehele gebouw is bij deuren en lambrisering een sobere stijlornamentiek toegepast. De pastorie is door middel van een lage tussengang met de naastgelegen kerk verbonden. Deze éénlaags gang is gebouwd op een rechthoekige grondslag en heeft gevels in schoon metselwerk onder een met romaanse pannen gedekt zadeldak. Aan de straatzijde bevinden zich een recht gesloten deur en vier recht gesloten vensters met glas-in-lood. Het aan de achterzijde gelegen, vrijstaande koetshuis (nu garage en opslag) is een klein rechthoekig bouwvolume met gevels in schoon metselwerk onder een met romaanse pannen gedekt zadeldak met gemetselde schoorsteen op de zuidpunt van de nok. In de zuidgevel bevinden zich een recht gesloten venster met een klapraam met houten roedenverdeling, een smal rechthoekig venster met ladderraam in de geveltop en een later aangebrachte vierkante ijzeren kanteldeur voor het garagegedeelte. De oostgevel heeft een rondboogpoort met dubbele opgeklampte houten deuren. Daarnaast bevindt zich nog een rondboogingang met een opgeklampte houten deur.

Waardering.

De pastorie met koetshuis is van algemeen belang. De pastorie heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en sociaal-economische ontwikkeling, waarbij ook in kleinere kerkdorpen een klein conglomeraat religieuze architectuur langs de uitvalsweg ontstaat. De pastorie heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de sterke invloed van Dom Bellot in het werk van de architect H.C. van de Leur, vanwege de detaillering en het bijzondere en gevarieerde materiaalgebruik. De pastorie met koetshuis heeft ensemblewaarden vanwege de functionele, architectonische en typologische samenhang met de pastorie (nr. 4) en het voormalige klooster (nr.6-9). De pastorie is van belang wegens de uitzonderlijke gaafheid van exterieur en interieur.

Kerkstraat 4 5476 KC Vorstenbosch Ja
E 1879 Nistelrode