Abdijhof 6, Roermond

Inleiding

De WINKEL en POORT met BOVENWONINGEN zijn gelegen tussen de Hamstraat en de Abdijhof, het voormalige kazerneterrein in het centrum van Roermond. De panden zijn gebouwd in 1928 in traditionele stijl in opdracht van dhr Teuwsen. In 1951 zijn de panden hersteld van oorlogsschade.

Omschrijving

Het gebouw heeft een hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond met aan de Hamstraat diverse schuingeplaatste gevelvlakken in drie bouwlagen onder een rechthoekig zadeldak met blauwe en rode muldenpannen en enkele dakkapellen en heeft een stand van baksteen in kruisverband. De poort heeft hoofdzakelijk spitse, geknikte bogen op betonkolommen en uitstulpende plint. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten kozijnen, grotendeels met bovenlicht boven gebakken dorpelstenen en onder geprofileerde baksteen rollagen.

De GEVEL aan de HAMSTRAAT is in de eerste laag gepleisterd en heeft links een teruggelegen deur en een groot etalagevenster onder schuin toelopend bovenlicht met verticale roeden. De entree naar de winkel ligt in een schuin gevelvlak eveneens onder een latei en een schuin toelopend bovenlicht. Rechts van de winkel bevindt zich de poort met drie bogen, waarvan de middelste breder is. Tussen de bogen bevinden zich schuin toelopende consoles ter ondersteuning van de bovenwoning. Links onder de poort bevindt zich nog een etalagevensters. De tweede en derde bouwlaag hebben een optrek in baksteen met identieke vensters, afwisselend drie- en tweedelig met en zonder bovenlicht. Vanaf de entree van de winkel tot rechts van de poort hebben deze bouwlagen symmetrisch inspringende gevelvlakken onder een rechthoekig dakvlak.

De GEVEL aan de ABDIJHOF heeft een identiek poort, waarboven een gevelsteen met "1928" en twee baksteen lisenen. Rechts van de poort bevinden zich volumes van één laag onder platte daken met drie kleine vensters boven de entree met luifel, naar de woning boven de poort. Rechts hiervan een klein venster en entree, een driedelig venster en dubbele grote deuren onder een strook kleine bovenlichten. Achter deze volumes bevindt zich een kleine gedeeltelijk overdekte binnenplaats met witgeschilderde muren.

In de tweede en derde laag bevinden zich eveneens identieke vensters, twee- en driedelige vensters met en zonder bovenlicht.

De STRUCTUUR van de INTERIEUREN van beide bovenwoningen is in hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De WINKEL, BOVENWONING en POORT tussen de Hamstraat en de Abdijhof bezitten cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van winkels met bovenwoning tijdens het Interbellum. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het materiaalgebruik.

Het pand bezit ensemblewaarden vanwege de situering als randbebouwing met poort aan en naar de Hamstraat en de Abdijhof, als invulling van het voormalige kazerneterrein in het centrum van de stad, en is daarmee verbonden met de ontwikkeling van Roermond en is vanwege de locatie tegenover de voormalige rectoraat aan de Abdijhof, eveneens met poort, van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het gebouw is verder van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en is architectuurhistorisch zeldzaam. De winkel met bovenwoning en poort is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en ensemblewaarden en de gaafheid.

Winkel (G2) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie
Abdijhof 6 6041 HG Roermond Ja