Hamstraat 20, Roermond

Inleiding

WINKELS met BOVENWONINGEN zijn gelegen in de gesloten straatwand van de Hamstraat. De panden zijn gebouwd in Traditionele stijl met invloeden van Jugendstil, XXa naar ontwerp van architect Fr.

Dupont uit Roermond. In 1959 is de rechter dakkapel vernieuwd en in 1988 is de winkel en de pui aan de Hamstraat 22 aangepast.

Omschrijving

De WINKELS met BOVENWONINGEN hebben hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden in drie en vier bouwlagen onder een plat dak en dakschild met blauwe muldenpannen. Het panden heeft een opstand van baksteen in kruisverband met vensters met hoofdzakelijk rechthoekige houten vensters.

De VOORGEVEL heeft in de eerste laag een hardstenen plint, waarboven pilasters met cannelures. Een etalagevenster met houten kozijn en winkeldeur met glas en drie panelen met cirkel, drie verticale lijnen, waaronder drie punten. Etalagevenster en winkeldeur hebben bovenlichten met gekleurd glas-in-lood met bladerenmotief. De tweede en derde laag hebben speklagen en cordonlijsten. Hier bevinden zich een dubbel venster en een balkondeur, beide met zijlichten en bovenlichten met roedeverdeling in witgeschilderde hardstenen lijst met hoefijzervormige profiel. Voor de dubbele deur ligt een driezijdig balkon met sierlijk smeedijzeren hekwerk met waaiermotief. Tussen venster en deur bevindt zich een beeld in een nis eveneens in hardstenen lijst met gekruld hoefijzerprofiel, waaronder twee bloemen. Onder de nis bevindt zich een rechthoekige nis met paneel met de tekst "Madonna van de rozenkransput", op een decoratieve console met motief van drie bollen op samenkomende stelen, op een console met cannelures en drie vierkante bloemen. In de derde laag bevinden zich vier dubbele vensters met bovenlicht in halve hardstenen lijsten met hoefijzermotief met sluitsteen en bloemen, boven een gepleisterde borstwering. Boven deze vensters zijn vlechtingen in geprofileerde lijsten. Het linkerpand heeft een dakkapel met twee vensters in hoefijzerlijst met een sluitsteen met hoofd.

Links van dit pand wordt een baksteen liseen beëindigd met een draak en rechts met een hoofd. Het rechterpand heeft op de rechterliseen eveneens een draak.

De ACHTERGEVEL bestaat uit diverse volumes tot vier bouwlagen onder platte daken en heeft originele dubbele houten kozijnen met getoogde bovenlichten.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR van beide panden is in hoge mate in tact, behalve de winkel aan de Hamstraat 22.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn ondermeer de originele trappenhuizen, de plafondornamenten met engelen en blad- en bloemmotief. De kleine tussenwanden met gebogen roede en geslepen glas en gekleurd glas-in-lood met pauw en drie bollen op gebogen steel in rood en groen.

Waardering

De WINKELS MET BOVENWONINGEN bezitten cultuurhistorische waarden door het belang van het object als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van winkel met bovenwoningen aan het begin van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Frans Dupont uit Roermond en zijn betrokkenheid bij de stad. Vanwege het belang van de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek, die door de toepassing van lijnen en bollen, zoals in de winkeldeur, de glas-in-loodramen en de lijsten rond de vensters kenmerkend zijn voor architect Dupont.

De ensemblewaarden van de panden worden bepaald door hun kwaliteit als essentieel onderdeel van de bebouwing aan de Hamstraat van rond de eeuwwisseling en is daarmee van betekenis voor de ontwikkeling en het aanzien van de stad Roermond. De panden zijn van belang vanwege de architectonische gaafheid, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en zijn architectuurhistorisch en typologisch zeldzaam.

De winkels met bovenwoningen zijn vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en ensemblewaarden van algemeen belang.

Winkel (G2) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie Ja
Hamstraat 20 B 6041 HB Roermond Ja