Hoeve De Donck, Roermond

Inleiding

Grote vrijstaande boerderij in carrévorm. De boerderij is in de Maasuiterwaarden gesitueerd ten westen van de Maas nabij het buurtschap de Weerd. Het woonhuisgedeelte dateert van omstreeks 1860. Het bedrijfsgedeelte is gebouwd in XIXA.

De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

In de onmiddellijke nabijheid van het woonhuis staat een bakhuis uit 1807.

Omschrijving

De boerderij wordt gevormd door een gesloten carré van rechthoekige vleugels, ongelijk in hoogte en breedte, rond een rechthoekige binnenplaats. Het rechthoekige woonhuis is op de noord-westelijke hoek in het carré ingevoegd maar bevindt zich grotendeels buiten het vierkant. De plattegrond van het woonhuis wordt in tweeën gedeeld door een gang. Het woonhuis heeft twee bouwlagen en een kapverdieping. Het woonhuis heeft een met rode Muldenpannen gedekt zadeldak. Tegen de achtergevel van het woonhuis is een aanbouw onder kap geplaatst. De schuren en de stallen hebben twee lagere bouwlagen. De onderdelen van het carré zijn onder zadel-, lessenaar- of schilddaken gebracht.

Het carré met het woonhuis en de schuren en de stallen is opgetrokken uit in kruisverband verwerkte donkerrode baksteen.

Het WOONHUIS. De rechthoekige voorgevel van het woonhuis wordt horizontaal geleed door een geteerde plint, een bakstenen daklijst en een houten bakgoot. Midden in de gevel bevindt zich, in een getoogd portiek boven een trap met zes hardstenen treden de voordeur. Op de begane grond heeft de voorgevel links van de deur twee, en rechts van de deur een getoogd vierruits stolpvenster met bovenlicht. De vensters bevinden zich onder een bakstenen strek en hebben een grijs kunststenen lekdorpel. De bovenverdieping heeft een reeks van vier getoogde vierruits stolpvensters met bovenlichten. De linkerzijgevel van het woonhuis is een puntgevel met in de geveltop twee gekoppelde rondboogvensters. Tegen de blinde rechterzijgevel leunt een lagere schuur, deel uitmakend van het carré. De rechthoekige achtergevel heeft een aanbouw van een enkele bouwlaag onder een plat dak.

Het BEDRIJFSGEDEELTE. De westelijke stal in het carré heeft aan de buitenzijde, haaks op de voorgevel van het woonhuis, een lange rechthoekige gevel van twee bouwlagen. Direct tegen het woonhuis is in deze vleugel een poorthuis gevestigd met uiterst links een poort onder een korfboog. Daarboven en rechts daarvan bevinden zich in totaal drie rechthoekige vensters met dubbelruits stolpramen. Deze vensters bezitten een natuurstenen omlijsting.

Verder naar rechts heeft deze gevel diverse segmentboogvormige vensters met daarboven hooizolderluiken. Rechts in deze gevel een tweede poort onder een korfboog.

Hier vormt de gevel de voorgevel van een haaks op deze stal staande schuur onder een schilddak. In de zijgevel heeft deze schuur diverse rechthoekige vensters en deuren.

In de achtergevel heeft deze schuur twee poorten onder korfbogen. Tegen de veel lagere achtergevel van de stal haaks op de schuur een gereedschapsschop. In deze noordelijke vleugel tevens een vml. kippenhok en vml. varkensstal. Tussen het vml.

kippenhok en het vml. knechtenhuis een rechthoekige houten poort naar de binnenplaats. Op de noordwestelijke hoek bevindt zich het vml. knechtenhuis met rechthoekige houten deur en enkele vensters. Vensters met gecementeerde dorpelstenen. Op de achtergevel van het vml. knechtenhuis sluit de westelijke vleugel aan. In deze gevel enkele halfronde stalvensters. In het verlengde van deze vleugel bevindt zich het woonhuis.

BINNENPLAATSGEVELS.

In de schuurgevel twee rondboogvormige houten poorten. Enkele binnenplaatsgevels wit gesausd. Rondboogvormige-, rechthoekige en segmentboogvormige vensters. Enkele deuren en vensters vernieuwd.

Structuur van het INTERIEUR van het woonhuis is in redelijke mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. Schuur met oorspronkelijke kapconstructie met houten spanten met pen-gat verbindingen.

Het BAKHUIS heeft een rechthoekige plattegrond met een enkele bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak met rode oud Hollandse pannen. Het bakhuis is opgetrokken uit in kruisverband verwerkte rode, wit gesausde, baksteen. De zuidelijke gevel van het bakhuis is een symmetrische puntgevel met vlechtingen en een geteerde plint. Op de begane grond heeft de gevel twee getoogde vensters. In de geveltop een rechthoekig venster. Siermetselwerk in de geveltop toont het jaartal 1807. In de linkerzijgevel een rechthoekige deur en venster. In de rechterzijgevel een rechthoekige deur. In het bakhuisje is de schouw van de oven nog aanwezig.

Waardering

De Hoeve De Donck bezit cultuurhistorisiche waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling van 19de-eeuwse hofboerderijen. De boerderij bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

De boerderij is een gaaf voorbeeld van de voor het gebied typische hofboerderijen. De ligging van het woonhuis buiten het carré van de gebouwen is binnen de groep van de hofboerderijen zeldzaam. Ensemblewaarde ontleent de boerderij aan haar markante ligging in Maasuiterwaarden. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Voor het bakhuis geldt bovendien dat het een specimen betreft van een zeldzaam geworden bouwtype.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie