Grotekerkstraat 29, Roermond

Inleiding

Restanten van de middeleeuwse stadsmuur uit de 13e of 14e eeuw rondom de Rattentoren bij Grote Kerkstraat 29 te Roermond; de restanten liggen binnen de grens van het beschermde stadsgezicht Roermond en zijn kort na 1702 onder een aarden wal bedekt.

Omschrijving

Restanten van de middeleeuwse stadsmuur uit de 13e of 14e eeuw, in baksteen en mergel, met een lengte van circa 53 meter en gelegen onder een aarden wal. Tijdens de verovering door Menno van Coehoorn in oktober 1702 werd de stadsmuur op een aantal plaatsen beschadigd.

Waardering

De ondergronds gelegen restanten van de middeleeuwse, 13e- of 14e-eeuwse stadsmuur rondom de Rattentoren bij Grote Kerkstraat 29 te Roermond vertegenwoordigen het algemeen belang op basis van:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van de vestingbouwkunde, met name wat betreft de zeldzaamheid;