Godsweerdersingel 75, Roermond

Inleiding

Het Halfvrijstaand HERENHUIS is gelegen op de hoek van bebouwing aan de Godsweerdersingel en maakt onderdeel uit van het beschermd stadsgezicht Roermond. Het pand is gebouwd onder invloed van de Neo-Renaissance in 1901. Voor de oorspronkelijke garage is omstreeks 1990 een nieuwe garage gebouwd. Enkele vensters in de achtergevel zijn vernieuwd.

Omschrijving

Het HERENHUIS heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder een afgeknot en geknikt tentdak met leien in Maasdekking en twee nokschoorstenen. De gevels hebben een geprofileerde grijs en beige gepleisterde plint en een optrek van baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich twee- en driedelige rechthoekige houten kozijnen met twee- en driedelige bovenlichten met geel figuurglas of gekleurd glas-in-lood. In de voor- en zijgevel liggen de kozijnen verdiept in segmentboogvormige gepleisterde lijsten met afgeknotte diamantkoppen. Verder speklagen en cordonlijsten.

De VOORGEVEL bestaat uit twee delen waarvan het linker iets uitspringt. In de eerste laag van de risaliet bevinden zich een driedelig venster en een originele houten paneeldeur met smeedijzeren hekwerk en geel glas. De deur en venster liggen in een tot in de topgevel oplopende lijst. De gevel wordt boven het driedelig venster in de tweede laag onderbroken door een goot op consoles. Hierboven bevindt zich een tweedelig venster met rondboogvormig bovenlicht in de topgevel met hardstenen afdekstenen en schouderstukken met nokpionnen. Boven het venster is een gevelsteen met het jaartal "1901" aangebracht. Het rechtergeveldeel heeft in beide lagen een driedelig venster. Op de overgang van de voorgevel naar de zijgevel is de hoek afgeschuind. Deze heeft in de eerste laag een tweedelig venster, in de tweede laag een balkon op geprofileerde consoles met gewelfd smeedijzeren hekwerk met afbeeldingen van bloemen.

Verder een dubbele balkondeur waarboven een achthoekige steen met ronde opening ter hoogte van een speklaag. De gevel eindigt in een torentje met dubbelvenster onder een gewelfd dak op consoles.

De ZIJGEVEL bestaat uit drie traveeën waarvan de twee rechter in de eerste laag met dubbel venster met gekleurd glas-in-lood bovenlichten. De overige vensters zijn dichtgemetseld. Onder de goot bevinden zich consoles en op het dak staat een kleine dakkapel met dubbelvenster onder een zadeldak met gewelfde sierlijst en een klein dakraam.

Links tegen de ACHTERGEVEL staat een serre met aluminium kozijn met deur tussen twee vensters met bovenlichten. Het originele glas-in-lood met afbeelding van de vier seizoenen en een zwaluw is teruggeplaatst. Het balkon op de serre heeft een gemetselde balustrade met gecementeerde afdeklaag. In de gevel bevindt zich een kunststof balkondeur met zij- en bovenlichten, zonwering en op het dak een dakraam. Rechts naast de serre bevindt zich een uitbouw onder een platdak met in de gevel een deur en twee vensters. Een venster was oorspronkelijk een deur. Boven het platdak bevinden zich de oorspronkelijk bovenlichten in een wit gepleisterde geveldeel. In de tweede laag bevindt zich een dubbel venster met bovenlicht in segmentboog en links een smal venster. Op het dak staat een dakkapel met een plat dak.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in redelijke mate in tact.

Waardevolle INTERIEURONDERDELEN zijn ondermeer plafondornamenten in woonkamer en hal, schuifdeuren met geslepen glas en de tussendeur met zij- en bovenlichten in geel en groen figuurglas.

Op de vloer in de hal bevindt zich de tekst "salve".

Waardering

Het HERENHUIS bezit cultuurhistorische waarden als typologisch voorbeeld van een herenhuis, gebouwd rond de eeuwwisseling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarden worden bepaald door de betekenis van het herenhuis vanwege de situering aan de singels en is hiermee verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Roermond rond de eeuwwisseling. Het herenhuis is van bijzondere betekenis voor het aanzien voor Roermond en is tevens van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de voormalige singels in Roermond. Het herenhuis is van belang vanwege de gaafheid, mede in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het herenhuis bezit een architectuurhistorische zeldzaamheid en is vanwege de architectuurhistorische waarden, de ensemblewaarden, de gaafheid van algemeen belang.

Godsweerdersingel 75 6041 GK Roermond Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis