Godsweerdersingel 35, Roermond

Inleiding

HERENHUIS met inpandig MAGAZIJN is gelegen op een hoek van bebouwing aan de Godsweerdersingel. Het pand in gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1889 in opdracht van de familie Van Hooff. In 1983 is het pand intern verbouwd tot appartementen.

Achter het herenhuis ligt nog een groot magazijn, dat aan één zijde is gewijzigd door de plaatsing van verschillende vensters, deuren en kleine balkons.

Omschrijving

Halfvrijstaand HERENHUIS met L-vormige plattegrond heeft een souterrain en twee verdiepingen onder een schilddak met betonpannen. De gevels hebben een geprofileerde hardsteen plint met souterrainvensters en een optrek in koppenverband van rode baksteen. In de gevel bevinden zich rechthoekige dubbele houten kozijnen met rechthoekige en rondboogvormige bovenlichten, verdiept gelegen in lijst met profielsteen, aanzet- en sluitstenen, cordonlijsten en diamantkoppen op de hoeken van risalieten.

De VOORGEVEL bestaat uit drie delen van twee traveeën waarvan de middelste iets terug ligt. De souterrainvensters hebben gewapend glas en een smeedijzeren hekwerk met gedraaide spijlen. De overige vensters hebben rechthoekige bovenlichten, behalve in de eerste laag van de middelste geveldeel, deze zijn rondboogvormig. In de eerste bouwlaag van het rechtergeveldeel een poort naar het voormalige magazijn met houten kozijn, waarvan het onderste deel bestaat uit een vierdelige deur met panelen en segmentboogvormige vensters. Hierboven bevindt zich een rij smalle gedraaide kolommen met rondbogen onder een vensterverdeling. Op het dak staan twee dakkapellen, geheel links met klauwstukken tussen pionnen, een rondboogvormig venster onder een fronton. De goot rust op consoles, die ter plaatse van het middelste geveldeel zwaarder zijn uitgevoerd. De rechterdakkapel heeft eveneens klauwstukken en een fronton, maar is soberder uitgevoerd en heeft een venster achter twee smalle bogen. Tussen de dakkapellen bevinden zich twee niet originele dakramen.

De ZIJGEVEL is opgebouwd uit drie geveldelen die worden gescheiden door een liseen. Het linkerdeel bestaat uit één travee met in de eerste laag een driedelig venster met bovenlicht, het venster in de tweede laag is dicht gemetseld.

Voor dit travee loopt een trap naar het souterrain met niet originele deur, leuning en hek. Het middelste geveldeel bestaat uit drie traveeën, waarvan de middelste met dubbele houten paneeldeuren met diamantkoppen en frontons en een segmentboogvormig bovenlicht. De entree is verdiept gelegen en bereikbaar via zeven treden. Links naast de deur bevindt zich een steen met de tekst "Albert Marie Antoine Mathieu van Hooff 1889". In de tweede laag is een driedelig venster met bovenlicht en op het dak een niet originele dakkapel. Aan weerszijden bevinden zich traveeën met gedicht souterrainvenster met ventilatierooster en in de eerste en tweede laag dubbele vensters met bovenlicht. Tussen het rechter en middelste gevelddeel eindigt de liseen in een kleine trapgevel tussen kleine vensters. Het rechter geveldeel is blind en heeft tegen de tweede laag een groot cartouche in de vorm van een schild met de tekst "Firm. Wed. Th. van Hooff groothandel galanterien enz." De ACHTERGEVEL is gecementeerd en heeft in de eerste laag één en in de tweede laag twee dubbele vensters met bovenlicht. In het dakvlak bevindt zich een dakraam.

Tussen de achtergevel en het magazijn is een smalle doorgang naar een kleine binnenplaats. De gevels aan de binnenplaats hebben enkele kleine vensters.

Achter het herenhuis ligt MAGAZIJN met een rechthoekige plattegrond. De ZIJGEVEL VAN HET MAGAZIJN is ingrijpend gewijzigd door de plaatsing van niet originele vensters, deuren en kleine balkons. De overige gevels zijn blind.

Het terrein naast het herenhuis wordt van de straat gescheiden door een TUINMUUR met hoge kolommen met diamantkoppen ornamenten en een afdeksteen. Tussen de kolommen staan smeedijzeren hekwerken.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in tact.

In de hal is het originele trappenhuis aanwezig en een tegelmozaiek in zwart, bruin, wit, beige en blauw.

Waardering

Het HERENHUIS met MAGAZIJN aan de Godsweerdersingel 35 bezit cultuurhistorische waarden als typologisch voorbeeld van een herenhuis met magazijnruimte, gebouwd tegen het eind van de negentiende eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van bijzonder materiaalgebruik en de ornamentiek. De ensemblewaarden worden bepaald door de bijzondere betekenis van het herenhuis vanwege de situering aan de singels en is hiermee verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Roermond tegen het eind van de negentiende eeuw.

Het herenhuis is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en voor Limburg en is tevens van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de voormalige singels in Roermond. Het herenhuis met magazijn is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het herenhuis met magazijn heeft een architectuurhistorische zeldzaamheid en is vanwege de cultuur- en architectuurhistorische- en ensemblewaarden en de zeldzaamheid van algemeen belang.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520519
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Godsweerdersingel 35 6041 GK Roermond Ja
Godsweerdersingel 37 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 39 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 41 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 43 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 45 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 47 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 49 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 51 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 53 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 55 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 57 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 59 6041 GK Roermond
Godsweerdersingel 61 6041 GK Roermond
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 4984 Roermond
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1889 1889 vervaardiging
Naar boven