Begijnhofstraat 14, Roermond

Inleiding

De LAGERE SCHOOL met BOVENMEESTERSWONING, OVERKAPPING en GYMZAAL gelegen aan de Begijnhofstraat, zijn gegroepeerd rond een schoolplein. Het geheel is gebouwd in 1931 in Traditionele stijl met Expressionistische invloeden naar ontwerp van de architecten Jos en Caspar Franssen. De aannemer was J. Mintjens uit Maasniel. De school is gebouwd als "R.K. bijz. lagere jongensschool met gymnastiekzaal onderwijzerswoning enz.". Het toegepaste hardsteen is afkomstig uit de groeven van de Ourthe.

In 1949 is de zolder van de school ingericht tot noodleslokalen door architect J.J.M. Turlings Roermond. In 1962 is het gymlokaal door architect Kessels enigszins aangepast.

Omschrijving

De SCHOOL, BOVENMEESTERSWONING en GYMZAAL hebben hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden onder zadeldaken met eerste soort blauwe verbeterde Hollandse pannen, schoorstenen en dakkapellen onder plat dak. De gevels hebben een opstand in rode baksteen in vlaams verband met uitspringende plint in bruine baksteen onder rollaag. Staande baksteen rand onder goot met overstek. In de gevels bevinden zich hoofdzakelijk originele houten vensters, sommige met bovenlicht met roedeverdeling. De onderdorpels zijn geglazuurde tegels of gressteen. Hardsteen voor buitendeurdorpels en schampstenen van de ingangspoort.

De SCHOOL heeft een rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen onder twee haaks op elkaar staande zadeldaken. Op beide zijden van het langste dak staan een brede dakkapel met 14 vensters en twee kleine dakkapellen. De school heeft gres-raamdorpelstenen.

De VOORGEVEL van de school heeft in de eerste en tweede laag lange rijen kleine vierkante vensters met roedeverdeling onder doorlopende rollaag. In de eerste laag vensters met figuurglas.

Geheel rechts springt de gevel iets uit en eindigt in een topgevel. Hier bevinden zich in de eerste twee lagen rechthoekige vensters en in de derde bouwlaag kleine vensters, allen met gekleurd glas-in-lood. Ze liggen iets verdiept en worden per laag van elkaar gescheiden door een liseen. Links van dit geveldeel bevindt zich een bakstenen "bank" met deksteen.

Geheel links in de gevel bevindt zich een overstek met gressteen.

De LINKERZIJGEVEL is geheel blind.

De ACHTERGEVEL aan de pleinzijde heeft hoge niet originele kozijnen. Geheel links springt de gevel iets uit en eindigt in een topgevel. Deze heeft in de eerste laag een dubbele rechthoekige deur en daarboven twee lagen met twee smalle rechthoekige vensters. Tussen alle vensters in achtergevel bevinden zich lisenen op en onder dekstenen.

De RECHTERZIJGEVEL heeft links dubbele houten deuren met roedeverdeling en een rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood. Twee hardstenen treden. In de eerste en tweede laag bevinden zich resp. twee en drie vierkante vensters en in de derde laag twee kleine vensters.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR van de school is in hoge mate in tact. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn het originele trappenhuis met houten leuning boven smeedijzeren hekwerk, de tegellambrisering in meerdere kleuren, de vloertegels, de gangbogen en de ingebouwde kasten in de lokalen.

Tussen de school en de bovenmeesterswoning bevindt zich een rechthoekige MUUR met rondboogvormige POORT. De poort wordt aan weerszijden begrensd door lisenen met twee stenen met "19" en "32" en twee stootstenen. Het tweedelige smeedijzeren hek bestaat gedeeltelijk uit spijlen die in het midden een rondboog vormen.

De BOVENMEESTERSWONING heeft twee bouwlagen onder een zadeldak en een uitbouw van een laag onder een plat dak met twee schoorstenen en een dakkapel onder plat dak. In de gevels bevinden zich originele twee- en driedelige houten vensters met bovenlicht met roedeverdeling. De onderdorpels zijn geglazuurde tegels.

De VOORGEVEL bestaat uit drie traveeën en heeft in de eerste laag een centraal gelegen entree. Deze heeft een originele houten deur met smal venster, natuursteen aantreden en dorpelsteen. Het bovenlicht boven een latei is gedicht. De deur ligt tussen een verhoogde plint en afgeronde hoeken. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een driedelig venster met roedeverdeling in bovenlicht. In de tweede laag bevindt zich onder het kozijn een rollaag en een tweedelig venster met roedeverderling in bovenlicht.

In de ZIJGEVEL bevinden zich in de eerste laag een dubbel venster met bovenlicht en roedeverdeling en in de tweede en derde laag een enkel venster.

Tegen de ACHTERGEVEL staat een orgineel rechthoekig volume met keuken tussen woning en gymzaal. De zijgevel van dit volume, aan de tuinzijde, heeft een originele deur en een dubbel kozijn, geheel links bevindt zich een klein venster. De achtergevel heeft in de eerste laag een dubbel venster en rechts een kozijn waaruit tuindeuren zijn verwijderd. Hierboven bevindt zich een driedelig glas-in-lood bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede laag bevinden zich twee dubbele kozijnen.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in tact en heeft een originele trap, gekleurde tegels in keuken, gang en hal. Dubbele tussendeur met geel, groen glas-in-lood bovenlicht.

Wijzigingen zijn de schuifdeuren en tuindeuren.

Op het schoolplein bevindt zich een houten OVERKAPPING van stalen I-profielen op van baksteen kolommen. De drie linker traveeën zijn dichtgezet met houten panelen. Geheel rechts is gedeeltelijk nieuw gebouwd ten behoeve van de kleedlokalen.

Rechts van de kleedlokalen bevindt zich de GYMZAAL. Deze heeft een rechthoekige plattegrond van een hoge bouwlaag onder een zadeldak. De gevel aan het plein bestaat uit zes traveeën, waarvan een met drie houten vensters met glas-in-lood boven afdak. En vijf traveeën met twee houten vensters met glas-in-lood en drie houten deuren met glas en hout. In de top van de gevel aan de zijde van de woning bevinden zich vier hoge glas-in-lood vensters.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in hoge mate in tact. De kapconstructie is zichtbaar vanaf de gymzaal en heeft houten spanten. De wanden hebben een lambrisering met originele tegels als in de school.

Waardering

De SCHOOL met GYMZAAL en BOVENMEESTERSWONING bezitten cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een typologische ontwikkeling van scholenbouw in het Interbellum, en is als Rooms Katholieke bijzonder lagere jongensschool een uitdrukking van de ontwikkeling van de Rooms Katholieke kerk in Limburg. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang voor de geschiedenis van de architectuur, het oeuvre van de architecten Casper en Jos Franssen, vader en zoon, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De ensemblewaarden worden bepaald door de situering, verbonden met de ontwikkeling van Roermond en is van betekenis voor het aanzien van de stad Roermond. De school met bijgebouwen zijn architeconisch in hoge mate gaaf, zowel interieur en exterieur. Het geheel is architectuurhistorisch, cultuurhistorisch zeldzaam, mede vanwege de gaafheid. De school met gymzaal en bovenmeesterswoning zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

520515

Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Begijnhofstraat 14 6041 GX Roermond Ja
Begijnhofstraat 12 6041 GX Roermond
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school met gymnastiekzaal en bovenmeesterswoning. Lagere school
D 5104 Roermond
D 5103 Roermond