Het Hoekerland, Vreeland

Omschrijving complexonderdeel 1

De in het land gelegen STOLPBOERDERIJ, 't Hoekerland, is vanaf de Nigtevechtseweg bereikbaar via een lange oprit. De deels onderkelderde boerderij op een nagenoeg rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een hoog schilddak met een korte dwarse nok, gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Op de nok zijn twee zinken pirons geplaatst. De houten bakgoot wordt gedragen door klossen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staand verband. Een gedeelte van de linkerzijgevel is opgetrokken in halfsteens verband.

De voorgevel (oostzijde) wordt geaccentueerd door een witgepleisterde plint en een brede geprofileerde gootlijst. De voorgevel bevat links in een terugliggend, iets verhoogd gevelvlak een getoogd schuifvenster met luiken. Hierboven bevindt zich tegen de gootlijst aan een breed, laag venster (zolderlicht van voormalige knechtenkamer) met een gietijzeren roedenverdeling in de vorm van vijf door pijlen doorkruiste cirkels. In het midden van de voorgevel zijn twee getoogde schuifvensters met luiken aangebracht onder strekken met gele baksteenornamentiek. Recht hierboven is op het dakvlak een dakkapel met een zesruits schuifvenster geplaatst onder een zadeldak voorzien van windveren met een decoratieve gesneden druppellijst. In het rechterdeel van de voorgevel bevinden zich de ingang met een paneeldeur voorzien van smeedijzeren deurrooster en een getoogd bovenlicht, en geheel rechts nogmaals twee getoogde schuifvensters met luiken van de opkamer boven twee kelderlichten met diefijzers en luiken. De schuifvensters zijn voorzien van bovenramen met ingeslepen ruitvormige decoratie. In de rechterzijgevel bevinden zich van links naar rechts twee kelderlichten als in de voorgevel, een halfrond stalvenster en een deur. Aan de achterzijde bevindt zich links een uitgebouwd volume onder een zadeldak met een lagere nokhoogte dan het hoofddak, in de achtergevel voorzien van een deur met tweeruits bovenlicht en een zolderluik. In de rechter zijgevel zit een halfrond stalvenster. Rechts van de uitbouw bevat de achtergevel een halfrond stalvenster, een deur en een halfrond stalvenster.

De linkerzijgevel bevat twee opgeklampte deuren met daartussen een hoog geplaatst zesruits schuifvenster met luiken.

In de boerderij, die de oorspronkelijke indeling grotendeels heeft behouden bevindt zich rechtsvoor een kelder met opkamer.

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als tamelijk gaaf voorbeeld, zowel wat betreft de hoofdvorm als de detaillering, van een in het Veenweidegebied weinig voorkomend type Noord-Hollandse stolpboerderij. Tevens is de boerderij van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de naastgelegen wagenschuur. Tenslotte is de boerderij van landschappelijke waarde vanwege de markante situering in het open landschap.

520384
Het Hoekerland

Inleiding complex

Het in het land gelegen BOERDERIJCOMPLEX, 't Hoekerland, is gesitueerd in de Hoekerpolder nabij de Hoeker watermolen en is via een lange oprit vanaf de Nigtevechtseweg te bereiken. De boerderij dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en de naastgelegen weagenschuur uit 1910. De boerderij is een tamelijk gaaf voorbeeld van dit in het Veenweidegebied weinig voorkomend type Noord-Hollandse stolpboerderij. De oorspronkelijke deeldeuren in de voorgevel links zijn vervangen door een getoogd schuifvenster met luiken in overeenstemming met de overige vensters in de voorgevel. Tegen de rechterzijgevel is een uitbouw onder een plat dak aangebracht.

Voor de boerderij staan drie leilinden en rechts twee.

Omschrijving complex

Het boerderijcomplex omvat de volgende complexonderdelen: 1. stolpboerderij 2. wagenschuur De wagenschuur staat rechts (noordzijde) van de boerderij en is ten opzichte van de boerderij meer naar achteren gelegen.

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een karakteristiek en gaaf boerderijcomplex, bestaande uit een boerderij van het Noord-Hollands type stolpboerderij en een wagenschuur gebouwd in respectievelijk het laatste kwart van de negentiende eeuw en 1910. Het complex is van landschappelijke waarde vanwege de markante situering in het open landschap van de Hoekerpolder.

Nigtevechtseweg 47 3633 XR Vreeland Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij