Cronenburgherbrug, Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 1

De BRUG, Cronenburgherbrug geheten, uitgevoerd in Zakelijk Expressionistische stijl, is gelegen in de Bloklaan over de Vecht. De brug bestaat uit drie delen, te weten een dubbele stalen basculebrug tussen twee vaste gemetselde korfboogvormige doorvaartopeningen. Het metselwerk van rode baksteen in staand verband is voorzien van granieten afdekplaten. De kelderpijlers van het basculebrugdeel zijn bekleed met granieten platen. Boven op de pijlers staat op een rechthoekig granieten voetstuk een hoge smalle lantaarn van glas en staal met het fabrieksmerk van de firma Winkelman uit Amsterdam. Aan de buitenzijde van deze voetstukken is het wapen van de provincie Utrecht aangebracht, te weten twee rode leeuwen met twee witte kruizen. De basculebrug heeft stalen hekwerken van buisprofiel. Langs de vaste brugdelen zijn stalen hekwerken geplaatst van buisprofiel op een granieten voet. Aan drie zijden sluit het hekwerk aan op een gemetseld landhoofd, dat eindigt in een gemetselde bank voorzien van een granieten zitting met een ronde pijlervormige beëindiging en een dwars daarop geplaatste bloembak. Aan de vierde zijde (noordoostzijde) sluit het landhoofd aan op de brugwachterswoning. In de beide brugkelders bevinden zich contragewichten van geklonken staal met een elektrisch aangedreven raderwerk.

Waardering complexonderdeel 1

De brug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik gaaf voorbeeld van een dubbele basculebrug tussen twee vaste gemetselde doorvaartopeningen, in 1933 gebouwd naar ontwerp van de architect F. van Laren in Zakelijk Expressionistische stijl met vier lantaarns uit de bouwtijd. Tevens vanwege de belangrijke ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520339
Complexnaam
Cronenburgherbrug
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

In 1933 werd in opdracht van Provinciale Waterstaat een BRUGCOMPLEX over de Vecht bij Loenen gebouwd, bestaande uit een brug met de bijbehorende brugwachterswoning aan de Bloklaan en aan de Mijndensedijk een veldwachterswoning met brandspuitberging voor de gemeente Loosdrecht. In de landhoofden van de brug is aan drie zijden een bank opgenomen. Het complex met de brug in Zakelijk Expressionistische stijl en de beide dienstwoningen in Gooise landhuisstijl, is ontworpen door de architect F. van Laren uit Hilversum. Het bedieningshuisje op de brug uit 1966, zal in 1999 vervangen worden. Het valt buiten de bescherming. De veldwachterswoning is eveneens als brugwachterswoning in gebruik genomen.

Omschrijving complex

Het brugcomplex omvat de volgende complexonderdelen: 1. brug 2. dienstwoning 3. dienstwoning Het complex is gesitueerd aan de zuidzijde van Loenen met de brug in oost-west richting over de Vecht. Op de oostelijke Vechtoever is ten noorden van de brug de brugwachterswoning gesitueerd en aan de zuidzijde de veldwachterswoning. De beide woningen liggen gedeeltelijke lager dan het wegniveau. Aan de westzijde van de brug staat aan weerszijden een treurwilg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugcomplex bestaande uit een brug in Zakelijk Expressionistische stijl met twee dienstwoningen in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect F. van Laren. Alsmede vanwege de plaats binnen het oeuvre van de architect Van Laren. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Tenslotte vanwege de markante stedebouwkundige situering.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Verkeersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bloklaan 1 3632 NZ Loenen aan de Vecht over de Vecht BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 961 Loenen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1933 1933 vervaardiging
1966 1966 toevoeging bedieningshuisje verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Laren, J. van ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven