Cronenburgherbrug, Loenen aan de Vecht

Omschrijving complexonderdeel 2

De aan het water gelegen BRUGWACHTERSWONING is in 1933 gebouwd in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl op een L-vormig grondplan. Het huis gesitueerd op de oostelijke Vechtoever ten noorden van de brug, bestaat uit twee bouwlagen onder een in hoogte verspringend rietgedekt schilddak met overstek, voorzien van rode nokvorsten en met de nok evenwijdig aan de rivier. Op het dak is aan de noord- en zuidzijde een grote schoorsteen geplaatst. Aan de zuid- en gedeeltelijk aan de oostzijde is het huis aangeaard. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De benedenverdieping of het souterrain ligt aan het water, de bovenverdieping ligt op straatniveau. De roeden verdeelde stalen vensters zijn deels vernieuwd. De oostgevel (Oud Overzijde) heeft op straatniveau in het een midden een rondboogvormige deelbare deur met beslagwerk onder een iets opgelicht dakschild en twee muurtjes aan weerszijden van de ingang. Rechts en links hiervan is een rechthoekig venster geplaatst. Het rechter venster heeft twee draailichten en een vast middengedeelte. Ter hoogte van de ingang leidt langs de gevel een gemetselde trap naar beneden. De gevel in de benedenverdieping bevat rechts een rechthoekig venster. Aan de noordzijde van het huis is het dakvlak doorgetrokken tot aan de benedenverdieping. De gevel van de benedenverdieping bevat twee smalle rechthoekige vensters.

De westgevel (Vechtzijde) heeft rechts een voorsprong met beneden drie smalle rechthoekige vensters en boven een driezijdige erker. Links leidt een gemetselde trap langs de gevel naar een rondboogvormige deur met beslagwerk in het midden van de bovenverdieping. Links hiervan is beneden een rechthoekig venster en boven een rechthoekig venster met twee draailichten en een vast middengedeelte geplaatst.

De zuidgevel, op straatniveau, heeft over de volle breedte van de gevel een bank met granito zitting tussen twee bloembakken en daarboven twee rechthoekige smalle vensters. Het interieur is vernieuwd waarbij de oorspronkelijke indeling is behouden met een woonkamer, keuken en toilet op de verdieping en slaapvertrekken op de benedenverdieping. De zolder is een berging.

Waardering

De woning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als wat betreft hoofdvorm, detaillering exterieur en materiaalgebruik gaaf voorbeeld van een brugwachterswoning in de vorm van een klein landhuis in Gooise landhuisstijl, gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect F. van Laren. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

520338
Cronenburgherbrug

Inleiding

In 1933 werd in opdracht van Provinciale Waterstaat een BRUGCOMPLEX over de Vecht bij Loenen gebouwd, bestaande uit een brug met de bijbehorende brugwachterswoning aan de Bloklaan en aan de Mijndensedijk een veldwachterswoning met brandspuitberging voor de gemeente Loosdrecht. In de landhoofden van de brug is aan drie zijden een bank opgenomen. Het complex met de brug in Zakelijk Expressionistische stijl en de beide dienstwoningen in Gooise landhuisstijl, is ontworpen door de architect F. van Laren uit Hilversum. Het bedieningshuisje op de brug uit 1966, zal in 1999 vervangen worden. Het valt buiten de bescherming. De veldwachterswoning is eveneens als brugwachterswoning in gebruik genomen.

Omschrijving complex

Het brugcomplex omvat de volgende complexonderdelen: 1. brug 2. dienstwoning 3. dienstwoning Het complex is gesitueerd aan de zuidzijde van Loenen met de brug in oost-west richting over de Vecht. Op de oostelijke Vechtoever is ten noorden van de brug de brugwachterswoning gesitueerd en aan de zuidzijde de veldwachterswoning. De beide woningen liggen gedeeltelijke lager dan het wegniveau. Aan de westzijde van de brug staat aan weerszijden een treurwilg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een brugcomplex bestaande uit een brug in Zakelijk Expressionistische stijl met twee dienstwoningen in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect F. van Laren. Alsmede vanwege de plaats binnen het oeuvre van de architect Van Laren. Voorts vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Tenslotte vanwege de markante stedebouwkundige situering.

Bloklaan 1 3632 NZ Loenen aan de Vecht Ja
E 849 Loenen