Heuf 20, Beers

JACHTOPZIENERSWONING (onderdeel 3)

Omschrijving:

De jachtopzienerswoning is omstreeks 1930 gebouwd op een bescheiden verhoging. Het is een gedeeltelijk onderkelderd pand van één bouwlaag op een asymmetrische plattegrond. Het pand is opgetrokken in baksteen, wit bepleisterd en voorzien van een zwarte plint. Het samengestelde schilddak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van een dakkapel onder lessenaarsdak. De voorgevel heeft een veranda. Er zijn verschillende vensters toegepast, voorzien van onderluiken.

Waardering:

De omstreeks 1930 gebouwde jachtopzienerswoning van Ossenbroek is van algemeen belang vanwege: - de kernmerkende functie van het pand op een zo nadrukkelijk voor sieraad, landbouw én jacht gebruikte buitenplaats; - de visuele en functionele samenhang met de buitenplaats; - de enigszins rustieke, op de landelijke omgeving geënte vormgeving met asymmetrische plattegrond en veranda.

520319
Ossenbroek

OMSCHRIJVING COMPLEX

De oorsprong van de historische buitenplaats Ossenbroek ligt tenminste in de achttiende eeuw. Op de zogenoemde Tranchot-kaart uit 1803-1820 staan het huis en rastervormig ingedeelde bospercelen afgebeeld. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden de vijver ten noorden van het huis en de bijbehorende bosschages aangelegd. De huidige buitenplaats omvat een carrévormig complex van herenhuis met economiegebouwen, duiventil en toegangshek, omgeven door tuin met vijver en linden-, eiken- en platanenlanen. Een gedeelte van de buitenplaats heeft een meer utilitair karakter met wei- en bouwland en bossen met rabatten. Het huidige karakter wordt nog steeds bepaald door de ontginningstructuur met greppels, ingevuld met een afwisseling van landgoed- en buitenplaatsfuncties. Daarmee is het een typerend voorbeeld van een kleinschalige Brabantse buitenplaats. Een jachtopzienerswoning maakt het beeld compleet.

Waardering:

De historische buitenplaats Ossenbroek is van algemeen belang vanwege: - de ontstaansgeschiedenis als een vanuit landbouw ontstane buitenplaats met kenmerkende onderdelen zoals boeren/herenhuis, duiventil, lanen (met vanouds voorpootrecht), slingervijver enz.; - de in dit gedeelte van het land zeldzame typologie van een gesloten hofstede; - de in functioneel opzicht kenmerkende jachtopzienerswoning; - de zeldzaamheid en gaafheid van dit soort kleinschalige, maar zeer typerende Brabantse buitenplaatsen met een nadrukkelijke verwevenheid van schoonheid en nut.

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Heuf 20 5437 NA Beers NB Ja