Rossweg 14, Laren

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en KOUDE BAKKEN, ca. 1800.

Bijna de helft van de ovale moestuin wordt aan de noord- en de noordwest begrensd door een bakstenen muur, die tot bijna aan het koetshuis doorloopt; de met een iets schuin geplaatste rollaag gedekte muur is geleed door pilasters; in de muur zijn twee openingen geflankeerd door pijlers; de oostelijke, relatief jonge doorgang heeft kruispijlers gedekt met hardstenen platen; in het verlengde van deze doorgang ligt de korte beukenlaan naar de Rossweg; de westelijke doorgang ligt schuin tegenover de schuur; vierkante pijlers, eveneens met hardstenen afdekplaten; ten westen van deze doorgang bevinden zich de restanten van een druivenkas: de bakstenen fundering en de westelijke zijmuur; ten oosten van de kasrestanten liggen vier bakstenen koude bakken.

TUINMUUR en KOUDE BAKKEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere plattegrond van de moestuin, en -daaraan gekoppeld- de vorm van de muur;

- vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden;

- als functioneel onderdeel van de buitenplaats.

520262
Het Ross

Omschrijving complex:

De buitenplaats 't Ross ligt in het agrarisch gebied enkele kilometers ten zuiden van Laren, en bestaat uit een in de 19e eeuw aangelegd park in landschapsstijl, waarin een landhuis in eclectische stijl uit de late 19e eeuw, een koetshuis en een schuur van oudere datum en een moestuin op ovale plattegrond, gedeeltelijk omgeven door een tuinmuur, wellicht daterend uit de late 18e eeuw. Vanuit het huis zijn er gezichten in verschillende richtingen, o.a. over de twee vijvers die ten westen en ten zuidoosten van het huis liggen; een deel van de Rossweg fungeert als de zichtlaan vanuit de hoofdingang van het huis; in het park staan fraaie oude bomen en boomgroepen. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door de Rossweg, in het oosten door de Dochterenseweg; aan de andere zijden is het complex omgeven door agrarisch gebied. De historische buitenplaats 't Ross omvat de volgende onderdelen: HUIS (onderdeel 1), PARKAANLEG (onderdeel 2), KOETSHUIS (onderdeel 3), SCHUUR (onderdeel 4) en TUINMUUR en KOUDE BAKKEN (onderdeel 5).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgeving van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

De historische buitenplaats 't Ross is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de fraaie landschappelijke inbedding van het park in het agrarische landschap;

- vanwege de gezichten vanuit het huis in dit landschap; zeer bijzonder is de ovale vorm van de moestuin.

Rossweg 14 7245 NK Laren BY Ja
AA 191 Lochem