Rossweg 14, Laren

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG.

19e eeuwse landschappelijke aanleg, gecomponeerd vanuit het huis: er zijn belangrijke gezichten vanuit het huis in het park, maar ook daarbuiten tot in het agrarische landschap; de belangrijkste zichtas is het op de hoofdingang van het huis gerichte deel van de openbare en geasfalteerde Rossweg, die vanuit het oosten op de voorgevel van het huis gericht is; dit deel van de Rossweg heeft een breed profiel van grasbermen en jonge aanplant van beuken in driehoeksverband; tussen de voordeur en het Rosswegtracee ligt, in het verlengde van het nieuw ingerichte voorplein, een langgerekte wei, die gedeeltelijk door boomgroepen begrensd wordt; op dit moment wordt de zichtlaan vanuit het huis aan het oog onttrokken door opslag en verkeerd geplante bomen. Een tweede, smalle zichtlaan met enkele rijen beuk loopt vanaf één der twee poorten in de moestuinmuur (zie onderdeel 5), in het verlengde van de oostgevel van het huis, tot aan de Rossweg; dit laantje dateert uit de jaren 50 van de 20e eeuw; verder zijn er vanuit het huis nog twee andere gezichten op het omringende landschap: de ene is westwaarts gericht over de vijver en het gazon direct ten westen van het huis; de grillig gevormde vijver grenst op de zuidwesthoek aan een klein bosje met loof- en naaldhout; het gezicht wordt aan de noordzijde begrensd door een stuk bos, dat tot aan de Rossweg loopt; het andere gezicht is naar het zuiden gericht, gedeeltelijk over de andere, iets kleinere vijver, die direct ten zuidoosten van het huis ligt; ook aan deze vijver grenst een stukje parkbos, dat het voorplein aan de zuidzijde en het genoemde gezicht aan de oostzijde afsluit. N.B.: de beide vijvers waren vroeger met elkaar verbonden. Direct ten noorden van het huis bevindt zich de moestuin met een ovale plattegrond, XVIIId; de noordelijke helft is omgeven door een muur (zie onderdeel 5), de zuidelijke helft door een beukenhaag. In het bosperceel langs de Rossweg ten noordoosten van het huis ligt de eigenlijke oprit naar het voorplein; er is geen duidelijke laanbeplanting; op het voorplein staan enkele monumentale solitairen, waaronder een rode beuk, een paardekastanje met afleggers en enkele eiken; aanplantingen uit de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw zijn storend in de oorspronkelijke aanleg.

PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de geraffineerde wijze van inbedding in het omringende landschap;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden;

- vanwege de ovale moestuinplattegrond.

520259
Het Ross

Omschrijving complex:

De buitenplaats 't Ross ligt in het agrarisch gebied enkele kilometers ten zuiden van Laren, en bestaat uit een in de 19e eeuw aangelegd park in landschapsstijl, waarin een landhuis in eclectische stijl uit de late 19e eeuw, een koetshuis en een schuur van oudere datum en een moestuin op ovale plattegrond, gedeeltelijk omgeven door een tuinmuur, wellicht daterend uit de late 18e eeuw. Vanuit het huis zijn er gezichten in verschillende richtingen, o.a. over de twee vijvers die ten westen en ten zuidoosten van het huis liggen; een deel van de Rossweg fungeert als de zichtlaan vanuit de hoofdingang van het huis; in het park staan fraaie oude bomen en boomgroepen. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door de Rossweg, in het oosten door de Dochterenseweg; aan de andere zijden is het complex omgeven door agrarisch gebied. De historische buitenplaats 't Ross omvat de volgende onderdelen: HUIS (onderdeel 1), PARKAANLEG (onderdeel 2), KOETSHUIS (onderdeel 3), SCHUUR (onderdeel 4) en TUINMUUR en KOUDE BAKKEN (onderdeel 5).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgeving van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

De historische buitenplaats 't Ross is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de fraaie landschappelijke inbedding van het park in het agrarische landschap;

- vanwege de gezichten vanuit het huis in dit landschap; zeer bijzonder is de ovale vorm van de moestuin.

Rossweg 14 7245 NK Laren BY Ja
AA 191 Lochem