Maarten van Rossumplein 3, Vaassen

Onderdeel 4A en 4B

Omschrijving

Er zijn twee bruggen, beide uit het midden van de 17de eeuw. De BRUG MET BALUSTRADE (4A) van voorplein naar kasteelbordes is een bakstenen brug met drie bogen en bestrating met onregelmatige platen zandsteen; giet- en smeedijzeren balustrade op zandstenen banden (zelfde vlak als bestrating), die iets, halfrond, uitkragen buiten de bakstenen brugmuren; deze banden lopen aan voorpleinzijde uit als dekplaten op de bakstenen kwartrond verlopende wangen naast de zeven treden van de trap, waarmee de brug begint; treden ietwat rond. Boven aan de trap eindigt de ijzeren balustrade in twee zandstenen sokkelvormige hoofdbalusters, bekroond door wapenleeuwtjes; in de klinkerbestrating vóór de trap twee zandstenen dolfijnen in hoogreliëf, XVIII, mogelijk ouder. Aansluitend hierop de kademuren uit 1964.

De andere BRUG MET BALUSTRADE (4B) ligt -als toegang tot het complex- over de grenssloot, in de as over het voorplein; De brug is van baksteen, heeft één boog en brugwangen op de vier hoeken kwartrond uitlopend; zelfde balustrade als kasteelbrug, ook op zandstenen platen; klinkerbestrating.

Waardering

De BRUGGEN MET BALUSTRADES behorend tot de historische buitenplaats Cannenburch zijn van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de monumentale architectuur van de kasteelbrug;

- als functionele en ornamentele onderdelen van het complex.

520126
Cannenburch

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS CANNENBURCH ligt direct ten noordwesten van de bebouwde kom van het dorp Vaassen; de buitenplaats beslaat een min of meer rechthoekig perceel van ongeveer 24 ha., waarin de 18de-eeuwse geometrische aanleg nog goed te herkennen is; het in oorsprong middeleeuwse kasteel is omgracht en ligt met de beide bouwhuizen op de oostelijke helft van het terrein; het meest oostelijke terreindeel bestaat uit een rechthoekig weiland; het grotere westelijke deel bestaat uit een wandelpark met een lange centrale, in oost-west-richting lopende laan; ten noorden van de laan ligt een grote slingervijver; achter en naast het kasteel liggen drie visvijvers uit de 16de of 17de eeuw; het watersysteem staat onderling in verbinding met ondergrondse, gemetselde duikers; verder zijn er ten zuidwesten van het linker bouwhuis een boomgaard en een wei, en zijn er twee bruggen, een aantal hekken en een waterval.

Het historische buitenplaatscomplex Cannenburch bestaat uit de volgende onderdelen: KASTEEL (1), HISTORISCHE PARKAANLEG (2), TWEE BOUWHUIZEN (3A en 3B), TWEE BRUGGEN MET BALUSTRADES (4A en 4B), VIJF HEKKEN (5A-5D) en VIJF CASCADES (6A-6E).

Het complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Prins Bernhardlaan, aan de oostzijde door de Dorpsstraat, aan de zuidzijde door de Julianalaan en aan de westzijde door de Koninginnelaan en -weg. Op de bij de omschrijving behorende kaart zijn de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de complexonderdelen aangegeven.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS CANNENBURCH is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur van de aanleg, waaraan sinds het midden van de 18de eeuw in wezen weinig veranderd is; de vroeg 19e-eeuwse verlandschappelijking van het park is zeer bescheiden te noemen.

- wegens het historische ensemble van kasteel en bouwhuizen.

Brug(L) Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja