Cannenburch, Vaassen

Onderdeel 2

Omschrijving

PARKAANLEG op basis van een min of meer rechthoekige geometrische aanleg uit de 18de eeuw als opvolger van een 17de-eeuwse klinkeraanleg met waterlopen; het park, waarvan de hoofdopzet, de grootte en het kader sinds het midden van die eeuw nauwelijks veranderd zijn, is in het begin van de 19de eeuw in (zeer) geringe mate verlandschappelijkt: de drie ronde, in één lijn liggende bosvijvers ten noorden van de lange middenas zijn mogelijk in die tijd aan één geregen tot een slingervijver. Een grote variëteit aan loof- en naaldsoorten rondom de slingervijver is een belangrijk kenmerk van het landschappelijke karakter. Eveneens in het begin van de 19de eeuw zijn er slingerpaden in het bestaande bos gemaakt; ook de enkele solitairen, onder andere direct achter het linker bouwhuis, dateren mogelijk uit die tijd. De middenas, de rechthoekige visvijvers, de het gehele terrein omgevende sloot (deel van het gekanaliseerde bekensysteem), de plaats van moestuin en boomgaard en de hekken dateren alle nog uit het midden van de 18e eeuw of eerder.

Het westelijke terreingedeelte bestaat voornamelijk uit opgaand bos met ondergroei van onder andere veel hulst; hier en daar is een open plek, vooral nabij de slingervijver; er zijn drie belangrijke lanen, te weten de noordlaan, de middenas en de dwarslaan. De noordlaan loopt aan de zuidkant langs de brede grenssloot, die het terrein van de Prins Bernhardlaan scheidt. De noordlaan heeft geen verharding en is onregelmatig (i.e. in verschillende delen) beplant met oude en jonge eik, jonge Amerikaanse eik en enkele oude beuken. De middenas heeft geen verharding en eveneens een onregelmatige en (voor een deel) géén beplanting; langs het westelijk deel staan enkele rijen jonge beuk. De dwarslaan, ook onverhard, heeft ten zuiden van de middenas een onregelmatige beplanting met eik en ten noorden ervan géén laanbeplanting; direct ten oosten van dit laangedeelte ligt de grootste van de drie visvijvers; de beide andere liggen ter weerszijden van het kasteel, van de gracht gescheiden door smalle dijkjes, waarop een onregelmatige beplanting van diverse soorten loofhout. Ten noorden van de meest oostelijke vijver, langs de Prins Bernhardlaan, ligt de driehoekige molenvijver; de molen zelf ligt buiten het complex. Ten zuidwesten van het linker bouwhuis liggen de moestuin en de vroegere boomgaard, nu een weiland. Vanaf de Julianalaan loopt een korte oprijlaan naar het voorplein tussen de bouwhuizen; de laan wordt begeleid door loofhoutsingels i.p.v. laanbomen. De beplanting aan weerszijden van de oprijlaan en de aanleg van het voorplein tussen de bouwhuizen dateren van na 1951. De kademuren bij de toegangsbrug dateren van 1964.

Het oostelijk parkdeel bestaat uit weilanden; langs de westrand ervan loopt een smal voetpad (kersenlaantje), waarvan de zuidelijke helft beplant is met linden.

Waardering

De PARKAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Cannenburch is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de nog vrijwel geheel intact zijnde 18de-eeuwse structuur;

- wegens de landschappelijk-visuele waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520123
Complexnaam
Cannenburch
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS CANNENBURCH ligt direct ten noordwesten van de bebouwde kom van het dorp Vaassen; de buitenplaats beslaat een min of meer rechthoekig perceel van ongeveer 24 ha., waarin de 18de-eeuwse geometrische aanleg nog goed te herkennen is; het in oorsprong middeleeuwse kasteel is omgracht en ligt met de beide bouwhuizen op de oostelijke helft van het terrein; het meest oostelijke terreindeel bestaat uit een rechthoekig weiland; het grotere westelijke deel bestaat uit een wandelpark met een lange centrale, in oost-west-richting lopende laan; ten noorden van de laan ligt een grote slingervijver; achter en naast het kasteel liggen drie visvijvers uit de 16de of 17de eeuw; het watersysteem staat onderling in verbinding met ondergrondse, gemetselde duikers; verder zijn er ten zuidwesten van het linker bouwhuis een boomgaard en een wei, en zijn er twee bruggen, een aantal hekken en een waterval.

Het historische buitenplaatscomplex Cannenburch bestaat uit de volgende onderdelen: KASTEEL (1), HISTORISCHE PARKAANLEG (2), TWEE BOUWHUIZEN (3A en 3B), TWEE BRUGGEN MET BALUSTRADES (4A en 4B), VIJF HEKKEN (5A-5D) en VIJF CASCADES (6A-6E).

Het complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Prins Bernhardlaan, aan de oostzijde door de Dorpsstraat, aan de zuidzijde door de Julianalaan en aan de westzijde door de Koninginnelaan en -weg. Op de bij de omschrijving behorende kaart zijn de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de complexonderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS CANNENBURCH is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur van de aanleg, waaraan sinds het midden van de 18de eeuw in wezen weinig veranderd is; de vroeg 19e-eeuwse verlandschappelijking van het park is zeer bescheiden te noemen.

- wegens het historische ensemble van kasteel en bouwhuizen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Maarten van Rossumplein 3 8171 EB Vaassen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2777 Vaassen
C 3029 Vaassen
D 4283 Vaassen
D 4285 Vaassen
G 483 Vaassen
G 902 Vaassen
G 834 Vaassen
G 901 Vaassen
G 1087 Vaassen
G 1086 Vaassen
G 899 Vaassen
Naar boven