Dorpstraat 40, Ulvenhout

PASTORIE behorende bij de R.K. Sint Laurentiuskerk uit 1903, ontworpen door C.F. van Hoof.

Omschrijving

De pastorie heeft een vierkante plattegrond en twee bouwlagen onder een met leien gedekt samengesteld schilddak met plat. De voorgevel is asymmetrisch van opzet met links van de ingangspartij over beide bouwlagen een erker bekroond door een topgevel en rechts boven de twee raamtraveeën in het dak eveneens een topgevel. Het opgaande muurwerk bestaat uit paarsrode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband afgewisseld met gele bakstenen speklagen ter hoogte van de boven- en onderkanten van de vensters en tussen de bouwlagen met toepassing van profielstenen rond de muuropeningen. Op de verdieping getoogde T-vensters met gedrukte spitsboog en op de begane grond rechte vensters met houten rolluiken en segmentvormige ontlastingsboog. In de cementen boogtrommels sierwerk.

Ingangsportiek met frontale stoep en dubbele voordeur en bovenlicht met drielingvenster.

Het dak heeft een bekroning van pirons. Op zolder in het dak aan de zuidkant van het huis een hijsdeur. In elk dakschild een kapel met torenbekroning.

Tussen pastorie en kerk aan de Dorpstraat een verbindingsgang waarin aan de kant van de straat een Renaissancistisch natuurstenen reeds beschermd poortje, een restant van slot Grimhuysen, is opgenomen.

Het interieur van de pastorie is grotendeels authentiek. Onder andere kunnen genoemd worden een houten trap met twee bordessen, kuipstukken, leuningwrongs, gedraaide trappaal en balusters. Kamer-en-suite met schuifdeuren en neo-gotische ingebouwde boekenkast. Deurkozijnen met deurstukken in hal en gangen en zespaneelsdeuren. Fraaie stucwerkplafonds met lijstwerk en plafonnières.

Voor de pastorie aan de straat een erfafscheiding bestaande uit een smeedijzeren hekwerk op kleine gemetselde rug. Tussen kerkhof en pastorie vormt een gedeelte van de lange muur van de oude schuurkerk de erfscheiding.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de opeenvolging van schuurkerken en neokerken, die hier tastbaar is vanwege de incorporatie van oudere onderdelen in het huidige complex. Tevens is het gebouw architectuurhistorisch waardevol als vertegenwoordiger van het werk van de in Noord-Brabant actieve architect C.F. van Hoof (Tilburg). Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de stedenbouwkundige structuur van de dorpskom.

Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

literatuur: Lepper, Dr. J.L.M., Drie eeuwen kerk in Ulvenhout, 1648-1976. Ulvenhout 1979

519117
H. Laurentius

Inleiding

Het complex bestaat uit de midden in de dorpskom van Ulvenhout gelegen R.K. Neo-Gotische KERK (onderdeel I) en PASTORIE (onderdeel II) met Neo-Renaissance kenmerken, beide uit 1903 gebouwd naar ontwerp van architect C.F. van Hoof uit Tilburg.

De rooms-katholieken van Ulvenhout kerkten voor de Reformatie (1648) in de huidige Sint Laurentiuskerk, van het dorp Ginneken (Breda) en in drie omliggende kapellen. Deze kerkruimten werden toen toegewezen aan de hervormden.

Tussentijds kerkten de katholieken waarschijnlijk in het oude jachtslot "Grimhuysen" van de heren van Breda, dat toebehoorde aan Filips van Nassau, een zoon van Justinus van Nassau, die van 1600 tot 1625 gouveneur van Breda was geweest. In 1742 werd naast dit jachtslot aan de Dorpstraat een schuurkerk gebouwd. De schuurkerk stond op de plaats waar nu het kerkhof ligt. Van de schuurkerk resteert een gedeelte van de lange zuidelijke zijmuur.

De huidige kerk en pastorie liggen aan de Dorpstraat.

Westelijk van de huidige kerk lag het slot Grimhuysen. Restanten van dit slot zijn na de sloop in 1904 opgenomen in de verbindingsgang die ligt tussen kerk, pastorie en schansmuur.

Het zijn een Renaissancistisch natuurstenen poortje en twee hekpijlers bekroond door een leeuwenkop. Deze restanten zijn reeds beschermd.

Waardering

Het kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de opeenvolging van schuurkerken en neokerken, die hier tastbaar is vanwege de incorporatie van oudere onderdelen in het huidige complex. Tevens is het complex architectuurhistorisch waardevol als vertegenwoordiger van het werk van de in Noord-Brabant actieve architect C.F.

van Hoof (Tilburg). Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de stedenbouwkundige structuur van de dorpskom. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Dorpstraat 40 4851 CM Ulvenhout Ja