Delpratsingel 1, Breda

Inleiding

PLAQUETTE uit 1899 waarop in medaillon het borstbeeld van generaal-majoor Isaac Paul Delprat (1793-1880). De plaquette, een eerbetoon van de kadetten en officieren van de Koninklijke Militaire Akademie van Breda, is aangebracht op de voorgevel van dit huis.

Delprat geeft vanaf 1814 lessen krijgskunde bij de Artillerie- en Genieschool te Delft, waar aanvankelijk de opleiding plaats vond voor Artillerie- en Genieofficieren. Later ook de opleiding voor Infanterie-, Cavalerie- en Marineofficieren. Hier leert hij zijn latere vriend H.G. Seelig kennen. Na verplaatsing van de school in 1828 naar Breda wordt Seelig de Eerste Commandant (Gouveneur) van de Akademie in Breda en Delprat volgt hem op.

Op dezelfde dag, dat deze plaquette werd onthuld, is een tweede identieke plaquette onthuld aan de Seeligsingel 1 met hierop het borstbeeld van generaal-majoor Hendrik Gerard Seelig (1785-1864).

Omschrijving

De plaquette in reliëf is vervaardigd uit kalksteen. Het medaillon op de plaquette met het portret van I.P. Delprat is bekroond door een palmet geflankeerd door een acanthusblad. Een cartouche onder de plaquette bevat het volgende opschrift: I.P. Delprat. Huldeblyk van Vereerders en Oud-Leerlingen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is een herinnering aan de belangrijke rol die het leger en in het bijzonder de Koninklijke Militaire Academie in de geschiedenis van Breda en Nederland hebben gespeeld. Het is van belang voor de geschiedenis van de beeldhouwkunst als zeldzaam voorbeeld van een portretreliëf in het straatbeeld.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Delpratsingel 1 4811 AM Breda Ja