Willemstraat 8, Breda

Inleiding

HERENHUIS, gebouwd omstreeks 1880 in een eclectische stijl.

Omschrijving

Het huis telt drie bouwlagen waarbij de begane grond veel lager is dan de twee verdiepingen daarboven. Het heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met Hollandse pannen. De gevel is gepleisterd uitgevoerd op een hardstenen plint. In het pleisterwerk zijn blokken in rustica uitgevoerd, verder is de gevel rijk voorzien van lijsten in het pleisterwerk die de geleding van de gevel benadrukken.

Het rechterdeel van de gevel telt op elke verdieping twee ramen waarvan de bovenlichten op de eerste en tweede verdieping gevuld zijn met glas-in-lood. De ramen op de tweede verdieping zijn in omlijstingen met kuiven gevat. Ook de overige ramen worden door vlakken in het pleisterwerk benadrukt. Het linkerdeel wordt gevormd door een risaliet met op de begane grond een ingang, links daarvan een klein schuifraam met in het bovenlicht een voorstelling van een luitspeler, naar het schilderij van Frans Hals. Erboven een breed balkon op consoles met koppen en druiven versierd. Het balkon heeft een smeedijzeren hekwerk en openslaande deuren. Op de tweede verdieping is een breed T-raam in classicistische omlijsting met fronton aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst met gootlijst op met koppen versierde consoles.

Aan de achterkant is over de gehele breedte van de gevel een uitbouw gemaakt. Op de begane grond is het metselwerk vernieuwd, daarboven een houten serre waarboven een balkon. Op de verdieping zijn onder meer T-ramen aangebracht.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het heeft belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het materiaalgebruik en de detaillering; het is van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis in de stadsuitleg van de late negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering in een gave straatwand en is verbonden met de ontmanteling en de uitleg van Breda. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519037
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Willemstraat 8 4811 AK Breda Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 8814 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Naar boven