Mon Plaisir, Breda

Inleiding

VILLA "Mon Plaisir" uit 1909 in Eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van de architectencombinatie P.A. Oomens en L. v.d. Pas.

De villa grenst met de westkant van het erf aan de rivier de Mark, met aan de overkant open graslanden. Deze situering geeft de villa de allure van een landhuis.

Omschrijving

Tweelaagse villa met souterrain en zolderverdieping onder leien gedekt schilddak. De villa heeft aan de oostkant over de gehele lengte van de voorgevel op de bel-etage een terras voorzien van een balustrade met in het midden een frontale hardstenen trap. Aan de zuidkant bevindt zich over de volle diepte van de villa een serre-uitbouw, die gedekt wordt door een plat dak.

De symmetrische voorgevel is zes traveeën breed. De middelste twee zijn risalerend. Ze worden bovendien geaccentueerd door een balkon met balustrade dat rust op drie Ionische zuilen. Hierach- ter bevindt zich een loggia voorzien van twee dubbele tuindeuren met bovenlichten. Het balkon bevat eveneens twee dubbele balkondeuren met bovenlichten. In het dak bevindt zich één dakkapel met oren en gebogen kroonlijst.

De flankerende traveeën zijn identiek aan elkaar. Op de beide bovenliggende bouwlagen T-vormige vensters met draairamen.

In de rechtergevel, die drie traveeën breed is, bevindt zich in de middenrisaliet de monumentale ingang van het huis met een rondboog in het bovenlicht met een geometrische roedenverdeling.

De vensters in de gevel komen overeen met die in de voorgevel.

De linkerzijgevel is vier traveeën breed. De serre bevat een glaspui met tussenstijlen en bovenlichten. Op de tweede bouwlaag bevinden zich naast de twee T-vormige vensters twee dubbele balkondeuren met bovenlichten.

Het opgaande werk bestaat uit witgepleisterde baksteen. Het wordt afgewisseld door een hardstenen basement en cordonlijst. Rond de muuropeningen zijn geprofileerde stuclijsten met ornamenten in de sluitstenen aangebracht. Onder de muuropeningen op de tweede bouwlaag bevinden zich in het stucwerk gepleisterde velden en kroonlijsten in de middenrisalieten boven de muuropeningen. Ze rusten op voluutvormige consoles. De gevels worden aan de bovenkant afgesloten door een fries met kroon- en tandlijst en gesneden gootklossen. Boven de vensters bevinden zich in de dakschilden zinken oeuil de boeufs. In het souterrain bevinden zich smalle vensters voorzien van diefijzers.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistori- sche waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van rijk gedetailleerde villa's in de groene omgeving.

Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het is een voorbeeld van het werk van de architectencombinatie Oomens en Van der Pas. Ensemblewaarden: het object heeft bijzondere betekenis wegens de situering in een groene villawijk op de oevers van de Mark. Gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Ulvenhoutselaan 12 4835 MC Breda Ja
M 2059 Ginneken