Bustelberg, Breda

Inleiding

VILLA "Bustelberg" in vormen die een Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen combineren met de Engelse Landhuisstijl.

Ontwerp uit 1913 van architect J.W. Knibbeler. Gelegen aan de zuidelijke stadsrand met uitzicht op de rivier de Mark.

Omschrijving

Gedeeltelijk één- en tweelaagse villa met L-vormige plattegrond liggend onder een samengesteld schilddak met dakoverstek. Het dak is belegd met rode Oudhollandse pannen. Het opgaande werk bestaat uit paarsrode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het geheel heeft een uitspringend basement voorzien van natuurstenen aanzet- en gebakken profielstenen.

De uitspringende ingangspartij bevindt zich aan de westkant van de villa onder het dakoverstek in het lage gedeelte van de voorgevel, met ernaast een open waranda met een gemetselde balustrade. Op de begane grond in het hoge gedeelte van de voorgevel een driezijdige erker. Een eenvoudige dienstingang bevindt zich aan de zuidkant. In de schuine dakschilden ingebouwde balkons en dakkapellen met roedenramen en houten windveren. In de muuropeningen verschillende typen samengestelde vensters waarin achtruits roedenramen voorzien van luiken. De vensters zijn twee- of driedelig met tussenstijl. Ook zijn er enkele kruisvensters aanwezig. Het interieur is grotendeels authentiek.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden: het object is als vroeg voorbeeld van de combinatie van traditionele en Engels georïenteerde stijlvormen van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarden: het object heeft bijzondere betekenis wegens de situering in een groene uitbreidingswijk aan de rivier. Zeldzaamheid: het object is als gaaf voorbeeld van een landelijke villa betrekkelijk zeldzaam.

Ulvenhoutselaan 67 4835 MB Breda Ja
M 1612 Ginneken