Mauritsstraat 24, Breda

Inleiding

De WOONHUIZEN no. 24-26 zijn gesitueerd aan de oostelijke zijde van de Mauritsstraat, opgenomen in een straatwand met een hoofdzakelijk laat negentiende-eeuwse bebouwing met herenhuizen. De panden werden in 1886-'88 gebouwd in Eclectische stijl. Het oorspronkelijke bouwplan voorzag in de bouw van een enkel woonhuis voor de dhr. Buurstede uit Princenhage. De familie kocht het naastgelegen perceel en liet tegelijkertijd het buurhuis bouwen, in opzet spiegelbeeldig aan no. 26, zij het dat no. 24 een travee smaller is.

In 1892 is de begane grond van het gehele object in rusticaverband gestuct door C. Wiercx.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een kapverdieping en een rechthoekige plattegrond, en wordt gedekt door één schilddak, belegd met pannen.

De gevels zijn gemetseld in baksteen. De voorgevel heeft een symmetrische opzet met zeven vensterassen, waarvan de derde en de vijfde halfsteens risaleren en voorzien zijn van een balkon, waaronder de voordeur.

De voorgevel is geornamenteerd door de toepassing van stucwerk in de pui, cordonlijst en vensteromlijstingen op de etage, door de zware, met de verspringingen in de gevelrooilijn corresponderende, gestucte kroonlijst met consoles, en een tot de vensterdorpels reikende hardstenen plint.

In de middenrisalieten, onder de balkons, is in beide ondiepe, gestucte portieken een paneeldeur geplaatst, door een bewerkt kalf gescheiden van een eenvoudig bovenlicht. De deuren zijn voorzien van een gietijzeren deurrooster en cirkelvormig gesneden houten reliëfs en zijn via een hardstenen trede bereikbaar.

Alle vensters zijn T-schuifvensters, waarvan de indeling is vereenvoudigd. De vensters op de etage zijn voorzien van een gestucte omlijsting met pediment-achtige, gebroken bekroning.

De balkons zijn gesteld op geornamenteerde consoles en voorzien van een gietijzeren hekwerk.

Waardering

De woonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als vertegenwoordigers van de stadsuitleg na de ontmanteling van de vesting: ze zijn van belang als voorbeelden van de typologische ontwikkeling van het woonhuis in de late negentiende eeuw. Ze hebben architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; ze zijn goede en gave vertegenwoordigers van de toepassing van het Eclecticisme bij de vormgeving binnen de stadsuitleg; ze zijn van belang als typerend voorbeeld van de vormgeving van het Bredase woonhuis. Ze hebben ensemblewaarden: ze zijn van belang wegens de situering, verbonden met de uitleg van de stad; ze maken deel uit van een gave en voor deze uitleg typerende straatwand. Gaafheid/herkenbaarheid: ze zijn van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Mauritsstraat 24 4811 ER Breda Ja