Blauwtjes 1, Breda

Inleiding

De schuur zuidelijk van het woonstalhuis gelegen is van het Vlaamse type. De nok van de schuur staat haaks op die van het woonstalhuis. Aan de oostkant bevindt zich een paardenstal. De overige inrichting van de schuur is meerdere malen gewijzigd onder andere voor het plaatsen van melkvee.

Omschrijving

De tweebeukige Vlaamse SCHUUR van langsdeeltype heeft een schilddak met wolfseinde gedekt met grijze Tuile du Nordpannen. Aan de noord-oostkant van de schuur een overhuivend dak gedragen door korbeelhout boven de één travee teruggeplaatste deeldeuren.

De schuur heeft zwart geteerde houten wanden voorzien van horizontale houten delen met groef en messing staande op een gemetselde plint. De west- en oostkant van de schuur is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen. Inwendig zijn de vijf dekbalkgebinten bewaard gebleven.

Waardering

De Vlaamse SCHUUR is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Ensemblewaarden: de schuur maakt deel uit van een complex dat van algemeen belang is.

518964

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX uit de tweede helft van de 19e eeuw met Neo-Renaissance kenmerken, bestaande uit twee onderdelen: WOONSTALHUIS en SCHUUR. Het complex ligt aan de noordkant van het dorp Princenhage pal ten zuiden van de spoorlijn Breda-Roosendaal in de nieuwbouwwijk Westerpark. Het complex is gebouwd door de familie Oomen die hier vier generaties tot 1995 heeft geboerd. De boerderij heeft geen agrarische functie meer.

Waardering

Het BOERDERIJCOMPLEX is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor een boerderij rijke gevelbehandeling. Gaafheid/zeldzaamheid: het is een zeldzaam voorbeeld van een rijk gedetailleerde boerderij.

Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Blauwtjes 1 4814 TR Breda BY Ja