Blauwtjes 1, Breda

Inleiding

Het woonstalhuis met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance is onderdeel van een complex, gebouwd door de familie Oomen die hier vier generaties tot 1995 heeft geboerd. De boerderij heeft geen agrarische functie meer.

Omschrijving

Het WOONSTALHUIS van het langgeveltype heeft een rechthoekige plattegrond. De voorgevel ligt op het westen. De kelders met opkamer bevinden zich aan de noordoostkant van het woonhuisgedeelte. De oorspronkelijke indeling van het bedrijfsgedeelte (potstal) is gewijzigd.

Het huis heeft een zadeldak gedekt met riet. De plattegrond versmalt ter plaatse van de overgang van het bedrijfs- naar het woongedeelte. Het eerste heeft een lage en het laatste een hogere dakvoet. Het vijf traveeën brede symmetrische woongedeelte met hoekpilasters en uitspringende plint heeft een voorgevel met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance.

In het midden de voordeur en aan weerskanten twee zesruits schuifvensters met luiken. Het opgaande werk bestaat uit gele handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met profielstenen in de plint, afgewisseld door rode baksteen in siermetselwerk van fries, horizontale banden, rondbogen en boogtrommels van muuropeningen. Aanzetstenen van natuursteen. In de gevels smeedijzeren balkankers. Op de nok van het dak een smeedijzeren klokkenstoel met bronzen luidklokje.

De indeling van het woongedeelte van de boerderij is grotendeels authentiek. Het heeft een brede middengang, uitkomend in de keuken met aan weerskanten een kamer aan de voorkant van het huis. In de linker een schouw met zwart marmeren mantel en in de rechter een grote schouw met schildpadtegels. Aan de noordoostkant van het huis een grote dubbele kelder met twee ramen en diefijzers en erboven een opkamer. In keuken een tweede grote schouw met op zolder spekluik. Balken plafonds. Deuren met twee bossingpanelen. De gebinten van het stalgedeelte worden ondersteund door twee houten standjukken.

Waardering

Het WOONSTALHUIS is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor een boerderij rijke gevelbehandeling. Gaafheid/zeldzaamheid: het is een zeldzaam voorbeeld van een rijk gedetailleerde boerderij.

518963

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX uit de tweede helft van de 19e eeuw met Neo-Renaissance kenmerken, bestaande uit twee onderdelen: WOONSTALHUIS en SCHUUR. Het complex ligt aan de noordkant van het dorp Princenhage pal ten zuiden van de spoorlijn Breda-Roosendaal in de nieuwbouwwijk Westerpark. Het complex is gebouwd door de familie Oomen die hier vier generaties tot 1995 heeft geboerd. De boerderij heeft geen agrarische functie meer.

Waardering

Het BOERDERIJCOMPLEX is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de boerderijbouw in de tweede helft van de negentiende eeuw; het is van belang als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Het complex heeft architectuurhistorische waarden vanwege de voor een boerderij rijke gevelbehandeling. Gaafheid/zeldzaamheid: het is een zeldzaam voorbeeld van een rijk gedetailleerde boerderij.

Blauwtjes 1 4814 TR Breda Ja
P 1503 Princenhage