Meerten Verhoffstraat 5, Breda

Inleiding

HEKWERK als erfafscheiding aan de straat.

Omschrijving

De erfafscheiding bestaat uit acht gemetselde pijlers met ertussen smeedijzeren hekken op een lage schansmuur met ezelsrug. In het midden twee gesmede poorten.

Waardering

Het hekwerk is van algemeen belang. Het is onderdeel van een complex met cultuurhistorische waarden: als uitdrukking van de stedelijke ontwikkeling na de ontmanteling van Breda. Het heeft ensemblewaarde: het is een typerend onderdeel van de stationswijk, die tot stand kwam na de ontmanteling van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de architectonische kwaliteit van de onderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518942
Complexnaam
Huis + Hek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

WOONHUISCOMPLEX in Chaletstijl bestaande uit twee onderdelen: woonhuis (I) en hekwerk (II) aan de straat. Het huis is gebouwd voor de Duitse venduhouder C.J. Johlmann in 1880 en werd hierna nog driemaal uitgebreid. De tweede bouwlaag werd in 1883 aangebracht, de bijkeuken ca. 1910 en de tuinkamer rond 1925. Oorspronkelijk bestond het huis uit slechts één bouwlaag met plat dak en was het gedeeltelijk voorzien van een zolderverdieping onder een zadeldak met de nok loodrecht op de straat.

Het vrijliggende huis ligt achter een ruime voortuin met middenpad op een rechthoekig perceel, dat aan de voorkant ingeklemd wordt door de bebouwing van de lintbebouwde Meerten Verhoffstraat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: als uitdrukking van de stedelijke ontwikkeling na de ontmanteling van Breda; als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de kleine villa binnen de stadsgrenzen. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur wegens de kwaliteiten van het ontwerp. Het complex heeft ensemblewaarde: het is een typerend onderdeel van de stationswijk, die tot stand kwam na de ontmanteling van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische kwaliteit van de onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meerten Verhoffstraat 5 4811 AR Breda BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 7363 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Naar boven